2011. június 28., kedd

Gyümölcsös joghurtos szülinapi torta



Nemrég ünnepelte a lányom a szülinapját. Erre a jelentős alkalomra egy gyümölcsös joghurtos tejszínhabos tortát rendelt a lelkem. Meg is lett ahogy kérte, a díszítése elég egyszerűre sikerült, de ugyis percek alatt elfogyott.
Hozzávalók: 500 ml tejszín, 2 doboz nagy 500 g-os epres joghurt, 6 evk. cukor, 3 tasak zselatin (30 g), egy nagy tasak babapiskóta, gyümölcsök: 5 drb. kivi, 3 közepes banán, 500 g cseresznye.
A zselatint 3 dl vízbe tesszük duzzadni. Egy kapcsos tortaformát celofánnal kibélelünk. A piskótákból levágunk egy egy centit és szépen körberakosgatjuk a formát, az alját és a peremét. A gyümölcsöket megmossuk, felkockázzuk, illetve kimagozzuk.
A tejszínt kemény habbá verjük. A cukorból és 1 dl vízből szirupot készítünk, tűzről levéve hozzákavarjuk a zselatint, a joghurtokat és a tejszínhabot. A tejszínhabból egy pár kanállal tegyünk félre a torta díszítésére. Az előkészített gyümülcsöket is hozzáadjuk a joghurtos masszához, majd szép óvatosan a piskótákra töltjük.
Másnapig hűtőszekrényben tesszük, majd tejszínhabbal, gyümölccsel, színes bonbonokkal díszítjük.

2011. június 23., csütörtök

Orosz pillecukor-Zefír



Még mielőtt megkezdeném a recept leírását, engedjétek meg, hogy köszöntsem a 150. olvasómat, követőmet, Tücsi személyében.
Ezt a receptet már nagyon rég egy orosz blogról írtam ki, akkoriban még nem volt blogom.
Elkészítettem többször is, nagyon ízlett mindenkinek.
Hozzávalók: 1 kg cukor, 25 g zselatin (2,5 evőkanál), 18 g citromsav (1 evk.), 1 tasak vaníliapor, 5 g szódapor (1 kisk.).
A zselatint vízbe tesszük duzzadni, legalább 2 órát. A cukrot feltesszük 200 ml vízzel főni 8 percig. Ha levettük a tűzről azonnal hozzákavarjuk a zselatint és tíz percig mixerrel habosra keverjük, amig a massza megvastagszik és szépen kifehéredik.
Hozzáadjuk a citromsavat meg a vaníliaport is, ezzel is 5 percig kavarjuk. A végén pedig a szódaport hintjük bele. Színezhetjük tetszés szerint. Nyomózsákba töltjük és szép csillagocskákat nyomunk tiszta papírra. 4 órát hűvős helyen száradni hagyjuk.

2011. június 19., vasárnap

Töltött omlett



Ma ezzel a finom vacsorával kedveskedtem családomnak. Már rég kinéztem magamnak ezt a receptet, szegény anyósomtól maradt receptes füzetből.
Hozzávalók az omletthez: 6 tojás, 200 g joghurt, 2 evk. liszt, 100 g maszlina, egy csokor petrezselyemzöld, só, bors.
A töltelékhez: 6 szelet sonka, 6 szelet sajt.
A fenti hozzávalókból omlettet készítünk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe sütünk a lerben meg és nem serpenyőben.
Ha megsült még melegen megtöltjük sajttal és sonkával, óvatosan feltekerjük.
Tálaláskor szeletekre vágjuk és friss zöldséget adunk hozzá.

2011. június 16., csütörtök

Töltött paradicsom



A tegnap a borsót szedtem le, egy pár tasakkal már eltettem télire is. Vacsorára készültek ezek a töltött paradicsomok. 8 darabot készítettem, persze nem volt elég, de megígértem, hogy hamarosan újra elkészítem.
Hozzávalók: 8 drb. nagyobbacska kemény paradicsom, 6 drb. közepes burgonya, 3 szál zöldhagyma, egy marék zöldborsó, 4 drb. virsli, majonéz.
A burgonyát héjastól feltesszük főni. Míg fő elkészítjük a majonézt és megfőzzük a virsliket. A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk. Ha meghűlt a burgonya, megpucoljuk, kockára vágjuk, a zöldhagymát is felaprítjuk, karikára vágjuk a virsliket is. Egy tálban összevegyítjük a burgonyát, a hagymát, a virslit meg a borsót, amihez annnyi majonézt adunk, hogy csak éppen összefogja a zöldségeket. Ezzel a finom salátával betöltjük a paradicsomokat és azonnal tálaljuk.

2011. június 14., kedd

Epres szelet



Ezt a finom sütit az idén már negyedszer sütöttem meg.
Fotót csak most sikerült készíteni róla. Gondolom, tudjátok miért.
Hozzávalók: egy piskóta lap, 1 kg megmosott eper, 250 g vaj, és 250 g porcukor.
6 tojásból, 8 evk. cukorból, 150 g lisztből és egy fél sütőporból piskóta tésztát sütünk. Miután kihült kettévágjuk, és megtöltjük. Mi kerül bele? Hát a megmosott 1 kg eper, amit szépen, óvatosan hozzáadunk a habosra kikavart cukros vajhoz. Az epreket egészbe tesszük a krémhez. A tetejét szórjuk be porcukorral, tehetünk tejszínhabot is, de szerintem fölösleges, úgy is perceken belül elfogy.

2011. június 12., vasárnap

Visszajöttem!

Egy picit elhanyagolni kényszerültem a blogocskámat. Ezennel mindenkitől bocsánatot kérek. Ballagás, kert, egy kicsit betegeskedtem is, 2 szóbeli vizsgája a lányomnak, a fiam szessziója, aztán megint egy ballagás, szóval ritkán jutottam a gép közelébe.
Megigérem, hogy holnaptól új erővel kezdem a recepjeim feltöltését.
Most pedig engedjétek meg, hogy beszámoljak egy örvendetes eseményről: a násznagyunk lánya sikeresen elvégezte a marosvásárhelyi orvosi egyetemet.
Nagyon ügyes kislány Margitka, okos, szép és komoly.


Szülei, nagyszülei, testvére, keresztszülei, szerettei mind ott voltunk a ballagásán.
Mit mondhatok? Csodálatos volt. Az eskű letétele nagyon felemelő volt. Nem mondom itt is végig bőgtem az egész ceremóniát, arra gondolván, hogy jövőbe végez a fiam is.


Az ünneplést vendéglőben folytattuk.
Nagyon finom és gazdag volt az előétel.


Utánna egy finom tejfölös, tárkonyos marhahúslevest hoztak.


A második fogás pedig egy nagy szelet disznó flekken és egy szelet csirkemell natúr burgonyával.


A desszertről nem sikerült fotót készítenem, de elmondom, hogy többféle finom házi sütemény volt, amit gondolom Margit édesanyja készített.

Kívánunk továbbra is sok sikert, erőt egészséget és vágyaid teljesülését!