2011. október 26., szerda

Reszelt leves


Most nem a hagyományos reszelt levest mutatom be, mert azt már nagyon rég nem készítem.
Ezt a változatát családom szívesen fogyasztja, mert nem pergelem meg a hagymát és benne a reszeltkét, így nem úszik a hagyma a leves felületén és az epebetegek is meg tudják enni.
Hozzávalók 4 személyre a reszelthez: 1 tojás, 150 g liszt, só, pici víz.
Még: 3 sárgarépa, 2 peszternák, 1 kisebb karalábé, 1 hagyma, zellerlevél, 2 evk. olaj, só.
Először elkészítjük a reszeltkét. Keményebb laskatésztát gyúrunk a fenti hozzávalókból. Lereszeljük, majd egy tiszta abroszra kiterítjük és hagyjuk száradni.



A zöldségeket megtakarítjuk, megmossuk és a hagyma kivételével lereszeljük. Olajon egy pár percig dinszteljük, majd felöntjük vízzel. Sózzuk és hozzátesszük az egész hagymát is.
Ha már puha a zöldség, beletesszük a reszeltkét meg az apróra vágott zellerlevelet. Ennyi.
Sokan berántják, vagy tejföllel tálalják, mi csak így egyszerűen szeretjük.

10 megjegyzés:

  1. Ez is olyan vicces nevű leves:) Ez olyan, mint a csipetke, ugye? Az ilyen leveseket mi is szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Viccesnek tűnik, meg könnyűnek is, de én már a gyúrásnál elakadnék :).
    Szerintem ez egy finom zöldség leves, és a saját készítésű tészta dobja fel.

    VálaszTörlés
  3. A legegyszerűbbek mindig finomak! Hasonlít édesanyám leveséhez!

    VálaszTörlés
  4. Anyum és nagymamám is szokott ilyet készíteni, csak reszelés helyett karikákra vágják a zöldséget. Kell is szóljak anyunak, hogy készítsen, mert már rég nem ettünk ilyent.

    VálaszTörlés
  5. Kedveseim!

    Mindenkinek köszönöm a szép megjegyzéseket!

    Kati!
    Már nagyok a gyermekeim és még mindig reszelem a zöldségeket. A zellert és a peszternákot kitolják a leves peremére, és nem hajlandóak megenni. Megreszelve pedig kénytelenek megenni.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk Háromszéken, csak petrezselyem gyökérrel és vegetával (semmi só) főzzük, majd a tetejére apróra vágott hagymát és szalonna kockákat pirítunk amibe a végén teszünk egy kis őrölt piros paprikát és ráöntjük a levesre. Próbáljátok meg, nagyon nagyon fincsi (főleg másnap).

    VálaszTörlés
  7. Nálunk Háromszéken, csak petrezselyem gyökérrel és vegetával (semmi só) főzzük, majd a tetejére apróra vágott hagymát és szalonna kockákat pirítunk amibe a végén teszünk egy kis őrölt piros paprikát és ráöntjük a levesre. Próbáljátok meg, nagyon nagyon fincsi (főleg másnap).

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...