2012. november 30., péntek

Mustáros borjúmáj sült céklával, Nemzetközi Receptek Kalendárja

         A napokban Kiss Éva keresett meg, a Lexiophiles nyelvi és kulturális blog szerzője, ami a bab.la nyelvi portálhoz tartozik. Nagy meglepetésemre meghívott, hogy résztvegyek az idén immár negyedszer megrendezésre kerülő "Nemzetközi Receptek Adventi Kalendárja" programukba.
         Megjegyzendő, hogy e kalendárium a világ minden tájáról tartalmaz recepteket és december elseje és huszonnegyedike között minden nap egy receptet meg szeretne osztani a Lexiophiles olvasókkal. Örömmel mondtam igent, hisz nagy megtiszteltetés számomra e felkérésnek eleget tenni. Az alábbi receptem a tervek szerint december 5 -én fog megjelenni.

Mustard calf’s liver with oven-baked beetroot

 
Ingredients: 500g fresh calf’s liver, 5 medium-sized beetroots, 2 carrots, 1 apple, 1 horseradish, mustard, milk, honey, salt, pepper, apple cider vinegar, cumin.
 
Soak the liver in cold milk for few hours, then cut it into slices. Sprinkle the slices with pepper, spread mustard on them and fry them in little oil.
Bake the beetroots (with the peel) in the oven on 200 degrees C for 40 minutes. Do not forget to add some water under the beetroots. After they cool down, peel them and cut them into two „rose-shape” pieces. Then leave all the pieces to rest for an hour in the following dressing: 2tbsp. honey, 250 ml. water, salt and a little apple cider vinegar, one tbsp. grated horseradish and a little cumin.Grate the carrots, the apple and the rest of the horseradish, this will be the stuffing of the beetroots. When serving, sprinle them with the rest of the dressing.
      Bon Appetit!

Mustáros borjúmáj sült céklával

 Hozzávalók: 500 g friss borjúmáj, 5 db közepes cékla, 2 db sárgarépa, 1 alma, 1 szál torma, mustár, tej, méz, só, bors, almaecet, köménymag.
       A májat pár órán át hideg tejben áztatjuk, aztán szeletkre vágjuk, megborsózzuk, s megkenjük mustárral. Kevés olajban készre sütjük.
          A céklát héjastól 200 fokos sütőben 40 percig sűlni tesszük. Ne felejtsünk egy kis vizet tölteni alája. Ha kihűltek, megpucoljuk, és mindegyiket kettészeljük rózsa alakúra. Ezeket a rózsácskákat kb egy órara a következő salátaöntetbe tesszük: 2 evk. méz, 250 ml víz, egy kis só és almaecet, amibe még egy evk. reszelt torma és egy kis köménymag is kerül. Addig lereszeljük a sárgarépát, a megmaradt tormát és az almát, amellyel megtöltjük majd a céklákat. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék dresszinggel.
           Egy rendkívül finom vacsora.

2012. november 29., csütörtök

Szója szeletek pikáns mártással


           Hazudok, ha azt mondom, hogy gyakran készítek szójás ételeket. Havonta egyszer azért csak beszúrom a menübe, így nem is zsörtölődnek, hanem szépen megeszik. A szója szeleteket többféleképpen lehet elkészíteni, kirántva, pörköltnek, most egy különleges mártással tálaltam, higgyétek el, így is nagyon finom.
           Hozzávalók: 100 g szója , 1 vegetakocka, 500 ml víz. A mártáshoz: 1 kis fej hagyma, 1 evk. édes mustár, 1 evk liszt, 250 ml tejszín (esetleg tej), 1 evk. friss kapor, kevés olaj, só, bors.
           A száraz szója szeleteket a vegetás vízben 15 percig puhára főzzük, leszűrjük és félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a tejszínes mustáros lisztes habarással bekötjük. Megszórjuk friss kaporral, majd hozzáadjuk a szóját és így együtt összefőzzük.
Krumplipürével tálaljuk.

2012. november 26., hétfő

Káposztás rakott palacsinta


          Bizony, bizony ez egy finom rakott palacsinta, sok káposztával meg nyakonöntve jó sok tejföllel. Első látásra kevésnek bizonyult, de miután felvágtuk és egy-egy szeletet elfogyasztottunk, rájöttünk, hogy tartalmas, laktatós és a második szelettel még a fiúk sem tudtak már megbirkózni.
          Hozzávalók a palacsintatésztához: 1 tojás, 130 g liszt, 300 ml tej, 200 ml ásványvíz, 150 g préselt sonka, 50 ml olaj, pici só.
          A sonkát lereszeljük és a többi hozzávalóval palacsintatésztát keverünk. Ebből az adagból 5-6 darab vastagabb palacsintát sütünk.
          A töltelékhez 1 kg friss káposzta szükséges, amit legyalulunk, lesózunk, majd forró olajon megdinsztelünk. A szokásosnál egy picivel több borssal ízesítjük. Egy pizzás tepsit sütőpapírral kibélelünk,erre fektetjük az első megsült palacsintát rá pedig káposztát símítunk, aztán bőven tejfölt és végezzük ezt mindaddig, míg van palacsintánk. Aztán 20 percig forró sütőbe tesszük, még melegen tálaljuk jó sok tejföllel.


2012. november 22., csütörtök

Székelykáposzta édeskáposztából

        Mielőtt e bejegyzést megírtam volna megnéztem egy picit a neten ha van e ilyen recept, hogy ne kelljen szégyenkezzek a székelyek előtt, amiatt, hogy reformáltam a székelykáposzta receptjét. Na de nem bántam meg, nagyon finomra sikerült és a pár maradék cherry paradicsommal az esztétikai értékén is sikerült javítanom.
         Hozzávalók: 500 g disznóhús, 2 hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika és örölt paprikakrém, 1 kg friss káposzta, paradicsomlé, esetleg cherry paradicsom, kapor, csombor.
        Előszőr a pörkölt elkészítéséhez fogunk hozzá, a szokásos módon. Míg fő a hús, addig a káposztát legyaluljuk, enyhén besózzuk, majd állni hagyjuk. Amikor majdnem kész lett a pörkölt,  hozzáadjuk a levétől kicsavart káposztát, ízesítjük apróra vágott kaporral meg csomborral (szárított is lehet), felöntjük kevés paradicsomlével és készre főzzük.
        Mint írtam, kis apró paradicsomokat is tehetünk bele, de ez elhagyható. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

2012. november 18., vasárnap

Pudingos almás szelet

          Nagy hibát követtem el a tegnap este. Csak egy adag süteményt sütöttem, amit aztán rögtön meg is bántam, mert annyira tetszett a családomnak, hogy felét még azon este eltüntettük, és persze a fotókat megint éjnek idején kellett megejtsem, biztonság kedvéért.
          Hozzávalók: 4 tojás, 150 g cukor, 180 g olvasztott margarin, 200 g liszt, 2 tasak vanilíapor, 2 evk. kakaó, 4 alma, 3 evk. citromlé, 1 sütőpor. Tovább: 2 eperízű pudingpor, 700 ml tej, 6 evk. cukor.
          Az almákat meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd megöntözzük citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A pudingot megfőzzük, kihűtjük. A tojássárgákat a cukorral, a vaníliával meg az olvasztott margarinnal jól elkavarjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a keményre felvert tojásfehérjéket felváltva. Ha mindezzel megvagyunk, a masszát kettéosztjuk. A sárga masszát egy kisebb tepsibe kanalazzuk, amit előzőleg sütőpapírral béleltünk ki. Erre a masszára az almakockákat szórjuk, majd rátesszük a megfőtt, kihűlt pudingot. A pudingra a massza második része jön, amihez előzőleg 2 evk. kakaót és 2 evk. tejet kavartunk.
        Tésztánkat előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük.

2012. november 15., csütörtök

Mézes homoktövis


       Bizonyára ismeritek a HOMOKTÖVIST, ezt a csodálatos gyógynövényt. Először gyermekkoromban találkoztam vele, a nagyi készített belőle gyógyszert, nem igazán szerettem, de azért szófogadóan bevettem mindennap az adagomat. Aztán már anyaként minden évben készítettem a gyerekeknek egy kis üveggel, mire megunták volna szépen elfogyott. Tudtam, hogy vitaminbomba, táplálékkiegészítő, immunrendszer erősítő, de hogy még számtalan jótékony hatása van, ezekről később itt olvastam.
       Bevallom az idéni adagot a piacról vettem, nagyon potom áron, máskor kirándulás közben szoktuk összegyüjteni. Az a lényeg, hogy ép, egészséges, megért szemeket vásároljunk, vagy gyűjtsünk.
       Hozzávalók: 200 ml homoktövis, 200 ml méz.
       A bogyókat kiválogatjuk, egy szitába tesszük és megmossuk. Egy mélyebb edénybe öntjük, majd egy üvegpohárral szépen szétroncsoljuk. A kapott pépet egy befőttes üvegbe kanalazzuk hozzáadva a mézet is. Mindezt egy nylonkanál segítségével. Jól összekavarjuk és 7 napig hütőszekrényben érleljük.

         Fogysztani naponta egyszer, reggel vagy délben étkezés előtt ajánlatos egy kiskanállal.

2012. november 11., vasárnap

Csokis mogyorós intelligens szelet

       
             Most azok akik sokallják e süti elkészítéséhez a 10 tojást, kattintsanak tovább.... Ez egy nagyon finom süti, igaz egy kicsit drága mulatság, de mit nem teszek meg én a családomnak, csak hogy örömet szerezzek nekik?!
             Egy hozzá hasonlót már készítettem, amit itt olvashattok, s hogy miért intelligens krémes a neve? Nagyon egyszerű a válasz: az összeállított masszát miután a tepsibe töltjük és sülni tesszük, sütés közben ő maga négy részre válik: lásd a fotót. Nem érdekes??
             Hozzávalók: 10 tojás, 300 g cukor, 250 g margarin, 200 g tejcsoki, 200 g sótlan mogyoró, 12 evk. liszt, 1 liter tej.
             A csokit megolvasztjuk, a mogyorót ledaráljuk. A margarint a cukorral 200 ml meleg tejben jól elkavarjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalókat: a tojássárgákat, a megolvasztott csokit, a maradék tejet,  a mogyorót, majd a legvégén a habbá vert tojásfehérjéket és a lisztet felváltva. Egy nagyon híg masszát kapunk, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntünk, majd előmelegített 180 fokos sütőben  kb. 30 percig sütünk.

Csak hidegen szeleteljük. Szerintem dióval is finom lehet.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

2012. november 4., vasárnap

Citromos sajtos halfilé


           A lányom kérésére készítettem ezt a finom ebédet. Nem csak Ő, nálunk mindenki szereti a halat, ezért gyakran is készítek. Ez a sajtos variáció nagyon finomra sikeredett, egy kis tepsis burgonyával igazán nagyon ízletes volt.
          Hozzávalók: halfilé, sajtszeletek, citrom, olaj, bors, só.


            A halszeleteket egyesével alufólia darabokra fektetjük. Mindegyik halfilét bekenjük vékonyan olajjal, sózzuk, borsozzuk, betakarjuk sajtszeletekkel, majd citromkarikákat helyezünk mindegyik sajtszeletre, Rátekerjük az alufóliát. Ezt minden egyes halszelettel külön-külön megcsináljuk. Előmelegített sütőben max hőmérsékleten 10-15 perc alatt készre sütjük. Tepsis burgonyával és céklasalátával tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...