2017. április 24., hétfő

Citromos sertéskaraj

Vasárnapi ebédünk egy igen finom, szaftos, ízletes, citromos sült karaj volt. Miután ujjnyi szeletekre felszeleteljük a húst, egy picit kiklofoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd bepácoljuk.
Hozzávalók a páchoz: 100 ml olaj, 1 citrom leve és héja, 1 kisk. csombor. Pár óra elteltével (legalább 2), kivesszük a húst a pácból és mindegyik szeletet felhevített olajban elősütjük. A maradék olajba 2 apróra szeletelt hagymát teszünk, pár cikk fokhagymát, kevés dinsztelés után felöntjük 100 ml fehér borral és jól összeforraljuk, aztán egy tepsibe töltjük. Erre helyezzük szép sorba a hússzeleteket, rá pedig a citromszeleteket(a pácból). Kevés vizet öntünk alája, fóliával lefedjük és előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük.
Ha megpuhult a hús, levesszük róla a fóliát, a tepsit még visszatesszük a sütőbe , de csak kevés időre, vigyázat, hogy a hús ne száradjon ki. Dinsztelt káposztával és krumplipürével tálaljuk.

2017. április 19., szerda

Húsvéti báránysült

Az idéni báránysültet a lányom meg a barátja készítette. Kezdve a pácolástól a sütésig mindent Ők végeztek.
Megjegyzem nagyon finomra sikerült. Brávó! Brávó! Brávó!
Hozzávalók: 1 báránycomb, pár cikk fokhagyma, só, bors, mustármag, szárított rozmaring, olaj, bor, pici cukor, víz.
A báránycombot megmossuk. A húst egy éles késsel bevagdossuk , fokhagymacikkekkel megtüzdeljük, majd bepácoljuk.
A fenti hozzávalókat összevegyítjük ezzel a páccal a húst jól bekenjük és legalább egy pár órát hideg helyen pihentetjük.
Egy tepsit sütőpapírral bélelünk, belehelyezzük a bepácolt húst, alája kevés vizet és bort öntünk, fóliával letakarjuk, majd előmelegített 160 fokos sütőbe sülni tesszük. Sütés közben többször
meglocsoljuk a húst és közben ellenőrízzük mennyire van megsülve.
Ha megsült a hús, a fóliát eltávolítjuk róla és visszatéve a sütőbe szép pirosra sütjük.
Krumplipürével tálaljuk. 
 2017-es húsvéti asztalunk.

2017. április 12., szerda

Májkrémes tojásfasírt

Bemutatok nektek egy nagyszerű receptet. Sokat kísérleteztem rajta, amíg a végeredmény nekem is tetszett. Gyermekeim nem eszik a bárányból készített drobot, de még a csirkemájast sem kóstolják meg. Egyszer májkrémmel készítettem ezt a finom tavaszi ételt és lássatok csodát mindenkinek tetszett.
Hozzávalók: 250 g májkrém(disznó, csirke), 4 főtt tojás, 3 főtt burgonya, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, 3 cikk fokhagyma, 4 evk. zsemlemorzsa, só, bors. Még: 4 evk. liszt, 1 tojás, 4 evk. zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.
 A burgonyát megtörjük, a petrezselyemzöldet  és a tojásokat késsel apróra vágjuk. Hozzáadjuk a májkrémet és a tojást. Ízlés szerint fűszerezzük. A végén zsemlemorzsát vegyítünk bele, annyit, hogy gombócokat tudjuk formázni.
Mindegyik gombócot először lisztbe, aztán felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk és rendre forró olajban kisütjük.
Friss zöldhagymával fogyasztjuk.