2017. november 30., csütörtök

Majonézes burgonya torta

Egy újabb vacsora ötlettel jövök. Gyönyörű saláta meg zöldhagyma van  még a kertünkben. Csak az olajbogyót vette a párom, a többi hozzávaló   itthonról került ki.
Hozzávalók: 6 darab főtt krumpli, 1 fej hagyma, 1 fej saláta, pár zöldhagymaszár, néhány szem olajbogyó. 
A majonézhez: 1 tojássárga, 1 kisk. mustár, 150 ml olaj, só, bors.
Kikavarjuk a majonézt, hozzáadjuk a felkockázott főtt krumplit, az apróra vágott hagymát , jól összekeverjük, majd egy lábosba téve, tálalásig jégszekrényben tartjuk.
A salátát megmossuk. a tányéron elrendezzük. A hagymaszárakat megmossuk, feldaraboljuk, az olajbogyókat előkészítjük.
Tálalás előtt a majonézes krumplit a salátára borítjuk, széleit hagymaszárral, tetejét pedig olajbogyóval díszítjük.

2017. november 20., hétfő

Zöldséges spenótkrémleves (mirelitből)


Kezdjük a hetet egy finom krémlevessel. Egy tasak fagyasztott spenót, egy pár zöldség  meg főzőtejszín hozzáadásával egy rendkivül ízletes és tartalmas krémlevest varázsolhatunk.
Hozzávalók: 450 g fagyasztott spenót(üzleti), 1 vegetakocka, 1 sárgarépa, 1 szelet(tenyérnyi) friss zeller, 1 hagyma, pár cikk fokhagyma, 3 kis krumpli, só, bors, 50 ml olaj, 100 ml főzőtejszín.
Először a tasakból a spenótot egy lábaskába borítjuk, annyi vizet töltük rá hogy éppen ellepje, hozzáadjuk a vegetakockát és főni tesszük.
A hagymát, a sárgarépát és a zellert megtakarítjuk, apróra vágjuk, aztán kevés olajon megdinszteljük. Rádobjuk a fokhagymacikkeket, sózzuk borsózzuk, kevés vízzel felöntjük, majd hozzáadjuk a felmelegített spenótot is. Ha már kezd főni a levesünk, beletesszük a felkockázott krumplit is.
Ha a zöldségek  megpuhultak, blender segítségével pürésítjük a levest , hozzáadjuk a főzőtejszínt, majd pár percre visszatesszük a tűzre , hogy  jól összeforrjon és már tálalhatjuk is.



2017. november 15., szerda

Nyers céklasaláta

Ezt a finom salit, nagyon szeretjük, ilyenkor ősszel többször is elkészítem. Most bónuszként finom zöldsaláta is került bele, csak úgy nyakalták a fiúk...
Hozzávalók: 1 almanagyságú nyers cékla, egy fél sárgarépa, egy negyed torma, tetszés szerint saláta(de elhagyható).
Dresszing: 1 kisk. méz ,2-3 evk. balzsamecet, só.
A  céklát a nagylyukú reszelőn, a sárgarépát meg a tormát a kislyukú reszelőn lereszeljük és összevegyítjük, majd a dresszinggel ízesítjük. 

2017. november 8., szerda

Paradicsomszószos betyárgombóc

A tejfölös változatát bizonyára ismeritek, már nagyon rég fenn van a blogomon. Ma a tejfölt paradicsomlére cseréltem, oregánóval meg csomborral ízesítettem: szenzációs volt.
Hozzávalók: 1 kis hagyma, 1 fél paprika , kevés olaj, só, bors.
Ezekből pörköltalapot készítünk, felöntjük vízzel és amikor főni kezd beletesszük a meggynagyságú gombóckákat.
A gombócokhoz: 300 g darált disznóhús, 1 tojás, 3 evk. zsemlemorzsa, só, bors, csipetnyi vegeta szükséges.
Míg főnek a gombócok, addig elkészítjük a paradicsomszószt:
2 evk. liszt, 500 ml paradicsomlé, só, száraz oregánó meg csombor, ízlés szerint cukor.
Ha mindkettő elkészült,  összevegyítjük, tűzre tesszük, pár percig jól összefőzzük, majd főtt tésztával tálaljuk.