2019. március 23., szombat

Cibrével savanyított disznóhúsos csorba

   
Elárulom Nektek, hogy én elég gyakran vásárolok a közértből cibrelevet. 1 liter három levesre is elég.
Tudom, árulják por formában is (Bors magic), de nekem a lé jobban ízlik, igaz, ipari, de jó. Az igazi ciberét otthon, korpából erjesztik. Egy nagy üvegkannába három ujjnyi korpát tesznek meg egy nagy szelet kenyeret és forró vízzel töltik fel. Meleg helyen tartják, pár nap után a lé felzavarosodik, savanyú lesz , üvegekbe szűrik, majd a megmaradt korpára újabb meleg víz kerül, és a folyamat kezdődhet előlről.
Hozzávalók személyre: 250 g friss disznóhús(comb), 2 sárgarépa, egy darabka zeller, 1 peszternák, 1 hagyma, egy darabka friss káposzta, egy marék zöldborsó(fagyasztott), kevés apró masnitészta, só, pár deci cibrelé, egy csokor lestyánlevél(fagyasztott). Az eresztékhez: liszt, tojás, tej.
A húst kis kockákra vágjuk és főni tesszük, a leves habját leszedjük és mehet bele a feldarabolt zöldség a borsó kivételével,( csak a vége felé adjuk hozzá, amikor a tésztát.) Ha a hús megpuhult, mehet bele az apróra vágott lestyán, sózzuk, cibrével savanyítjuk. Lisztes eresztékkel feleresztjük, jól kiforraljuk, majd tűzről levéve a levest tojássárgás tejjel behabarjuk.


5 megjegyzés:

  1. Érdekes! Olyasmi ízű ez a cibre, mint a kovászos uborka leve?? Hasonlónak tudom elképzelni. Nálunk még soha nem láttam ilyet.

    VálaszTörlés
  2. Igen Maria, egy finom savanykas izd ad a levesnek, nekunk nagyon tetszik. Tavsztol oszig folyamatosan keszitik, csak vigyazni kell ra es persze fogyasztani. Van aki ecetet mat nem is hasznal annyira megszokta.
    Szerintem nagyon egeszseges.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat főztél! Cibrével még nem főztem levest. Enni nem tudom hogy ettünk-e már, Erdélyben lehet hogy kaptunk már ilyet, csak nem tudtuk hogy mivel savanyították :-) De ha járunk felétek, por alakú Maggi Bors ízesítőt szoktunk hazahozni :-) Én szeretem, szoktam tenni zöldséglevesekbe, raguleves félékbe....

    VálaszTörlés
  4. Koszonom Katalin draga, kedves vagy! Azt a bizonyos port is hasznaltam , de a level sokkal finomabb...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...