2025. április 23., szerda

Retek saláta

A neten láttam,nagyon kiváncsi voltam az ízére, úgy hogy kénytelen voltam elkészíteni. Ide csak 4 kötés retket áldoztam fel, de megérte. Olyan finom salit kuytultam , hogy na... Hozzávalók: friss retek, 2 cikk fokhagyma,friss zöldpetrezselyem meg kapor, só, bors, balzsamecet, nagyon pici cukor. A zöldséget miután megmostam, egy hús potyolóval(ahogy a neten láttam) egyenként gyengéden megütögettem . Egy tálba tettem, meghintettem apróra vágott petrezselyemmel meg kaporral, majd a fenti hozzávalókkal fűszereztem. 2-3 órát jégszekrényben pihentettem, hogy az ízek jól összeérjenek. Fenomenális!

2025. április 21., hétfő

Kókuszos huszárcsók

Az ünnepre sütöttem ezeket a kis kókuszos kekszeket, a diós huszárcsók mintájára. A recept ugyanaz, annyiban különbözik csak, hogy dió helyett a kekszeket most kókuszreszelékbe forgattam. Igazán finomra sikerültek. Hozzávalók: 350 g liszt, 150 g cukor, 200 g zsír vagy margarin, 1 tojás és kettőnek a sárgája, 1 rum eszenc, fél tasak sütőpor. Még 2 tojásfehér, 200 g kókuszreszelék, 400 g meggybefőtt. A cukrot elkavarjuk a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztben elmorzsolt fagyos zsírt vagy margarint, aztán az eszencet meg a sütőport. Jól összegyúrjuk, majd 30 percet jégszekrényben pihentetjük. Tésztánkat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, egyenlő darabkákra vágjuk, majd kis gömböket formálunk. Ezeket a gömböcskéket gyengéden felvert tojásfehérjébe mártjuk utána pedig kókuszreszelékbe forgatjuk. Tetejükre egy -egy meggyet nyomunk. Előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.

2025. április 10., csütörtök

15. Blogszülinap!

Bizony! Jól láttátok:a gasztróblogom ma ünnepli a szülinapját. Nehezen indult... A kislányom bátorítására kezdtem bepötyögtetni , megmenteni az ismert és bevált recepteket. Istenem, ha rágondolok milyen lassan , milyen sokáig tartott egy-egy recept megírása és a fotók beillesztése. Eleinte a fiam pentium 2- én dolgoztam, az olyan lassan melegedett be , hogy percekig kellett várakoznom. Aztán kaptam egy vadi új fényképezőgépet, a fotók is egyre jobbak és szebbek lettek. A számítógépek is egyre változtak. Pentium 3, pentium 4. Ma már 2 laptomom van(1-et anyukámtól örököltem). Az évek elteltével az okostelefonok segítségével most játék a fotózás meg a szövegszerkesztés. Sokan feltették nekem azt a kérdést, hogy minek, azaz kinek szerkesztem a blogot.Először is magamnak, mivel ez egy receptgyűjtemény. Aztán az olvasóimnak,követőimnek akik naponta benéznek egy-egy ötletért vagy éppen receptet keresnek. Nagy meglepetésemre számtalan külföldi(kínai, arab, orosz... stb) látogatóm van. Boldog vagyok, hogy a lányomnak is átadhattam a főzés tudományát. Megjegyzem Ő már egy magasabb szinten főz, tudatosabban. Ételei szép színesek,változatosak, ízletesek. Nagyon igaz az a mondás miszerint: KÖNNYŰ A FŐZÉS, HA VAN MIBŐL! Kedveseim! Köszönöm hogy még mindig nagy számban látogassátok az oldalt, hogy végig kísértetek ezen a hosszú úton, a kedves megjegyzéseket...Köszönöm, köszönöm, köszönöm...és ígérem, hogy folytatni fogom míg erőm és egészségem bírja! Puszi mindenkinek!

2025. április 5., szombat

Virslis és sajtos kiflik

Vacsorára készültek ezek a finom kiflik, már kívántam... Hozzávalók:25 g friss élesztő, 1 evk. cukor,100 ml langyos tej, 2 evk. liszt. Még: 1 tojás, 1 kisk. só, 4 evk. olaj,200 ml tej, 500 g liszt. Lekenésükre 1 tojás, pár virsli meg sajt darabkák, szezámmag. A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, duplájára kelesztjük. Kiporciózzuk,kifliket sodrunk, mindegyiket felvert tojással lekenjük, virsli karikákkal megtűzdeljük( vagy sajt darabkákkal), megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.