2025. november 26., szerda
Almás lepény
Már nagyon kívántam egy finom, illatos lepényt. Csak egy kis adagot sütöttem, kísérletképpen csak 500 g lisztből meg 4 almából.
Szerintem jó lett.
Hozzávalók: tasak élesztő, 4 evk. cukor, 4 evk. olaj, 1 kisk. só, 300 ml langyos tej, 1 tojás, 500 g liszt.
Még: alma, cukor, fahéj, vaj.
Kelttésztát állítunk össze a szokásos módon. Jól kidolgozzuk, kelni hagyjuk.
Az almákat meghámozzuk nagyobb kockákra vágjuk és kevés cukorral, vajban megpároljuk. Meghintjük fahéjjal és felhasználásig hűlni hagyjuk.
Egy tepsit kivajazunk és a megkelt tésztát behelyezzük tenyérrel szétterítjük. Rátesszük a fél adag párolt almát, a tészta 2 szélet megfogva szépen összehajtjuk és tenyérünkkel újra kinyújtjuk.Rátesszük a maradék almát, majd előmelegített 180 fokos sütőbe készre sütjük. A kis tepsiben keveselték az almát és újra elkészítettem.Nagyobb a tepsi és több az alma, a tésztája ugyanaz a mennyiség.
Brutál finom lett!
2025. november 21., péntek
Szójás savanyúkáposzta
A székelykáposzta böjtös változatát mutatom. Elkészítése egyszerű, tejföllel tálalva fenséges ebéd lehet.
Hozzávalók: egy tasak szójakocka(100 g), 1 vegetakocka, 1 hagyma, fél paprika, só, bors, fűszerpaprika, kevés olaj.
Még: 500 g savanyúkáposzta.
A káposztát szálára vágjuk, több vízben átmossuk és főni tesszük.
Míg puhul a káposzta elkészítjük a szójaragut.
A szójakockákat a vegetakockával és kevés vízzel előfőzzük. Kevés olajon hagymát dinsztelünk, hozzáadjuk az apróra vágott friss paprikát, az előfőzött szóját meg a fűszereket. A végén hozzáadjuk a puhára párolt káposztát is, jól összefőzzük és azonnal tálaljuk.
2025. november 4., kedd
Almás kókuszgolyók
Ma egy igazán egyszerű és egészséges desszertet mutatok. Cukormentes lehetett volna, de egy picit csaltam, mivel édes, poronyó kekszet használtam fel, amit a Pennyből szereztem be.
Hozzávalók: 150 darált keksz, 50 g kókuszreszelék, 2 alma . Még: kókuszreszelék a forgatáshoz.
Az almákat meghámozzuk és lereszeljük,de nem szorítsuk ki ,hanem azonnal hozzáadjuk a kekszet meg a kókuszreszeléket. Kézzel kis gömböket formálunk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk. Azonnal fogyasztjuk. Egy kis fahéj is mehet bele,de anélkül is finom.







