2014. április 30., szerda

Tojáspörkölt maradékokból

   
     Ezt a finom fogást még a múlt héten a húsvéti maradékokból állítottam össze. A disznósültből maradott egy darabka, meg egy pár főtt tojás. Nem volt nehéz dolgom, amíg a puliszka megfőtt, addigra a tojáspörkölt is elkészült. Finom tormás céklával tálaltam, fenséges volt.
     Hozzávalók: sült hús, főtt tojás, liszt, hagyma, tejföl, friss petrezselyemzöld, olaj, fűszerpaprika, só, bors.
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajban  megdinszteljük, hozzáadjuk a kockákra vágott sült húst, fűszerezzük, majd lisztes tejfölös habarással besűrítjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, majd a végén hozzáadjuk a felszeletelt tojást(személyenként 1-2 darabot).

2014. április 26., szombat

Spenótos virslis tojásrúd

      
      Sok gazdasszonyhoz hasonlóan, nálam is megmaradt egy pár húsvéti festett tojás. Már nagyon sokan megsütötték a tojásrúdat, egy ehhez hasonlót sütöttem én is. Egy hibát követtem el, hogy melegen szeleteltem fel a tekercset  és azonnal fotóztam is. Ezért aztán nem a legsikeresebb fotó...
       Hozzávalók: 5 tojás, 250 g friss spenót, 150 g liszt, 80 ml tej, 3 cikk fokhagyma, só.
       Töltelék: 4 főtt tojás, 1 tojássárga, 2 kocka medvesajt, 1 evk. mustár, 2 virsli, só, bors.
       Először a spenótot leforrázzuk, apróra vágjuk, kihűtjük. A tojássárgákat a tejjel elkavarjuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, spenótot, a lisztet és a tojások kemény habját. Sütőpapírral bélelt (25x35) tepsibe símítjuk és sülni tesszük. Míg sül, elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját egy villával széttörjük, hozzáadjuk a nyers tojássárgát, a mustárt, a sajtot, az apróra vágott főtt tojásfehérjéket. Sózzuk, borsózzuk és összekeverjük. Ezt a tölteléket a megsült, de még meleg spenótos tészta szélére pakoljuk, közepébe virslit teszünk, feltekerjük és 10-15 percre újra sülni tesszük.

2014. április 22., kedd

Álom szelet


         Ezt a finom és mutatós süteményt húsvétra készítettük. A lányom Szebenből hozta a receptet, ki is próbáltuk. Egy picit maceráns az elkészítése, de megéri a fáradozást mert nagyon finom a kész süti.
Hozzávalók:
A két kókuszos laphoz: 10 tojásfehérje, 10 evk. cukor, 100 g kókuszreszelék, 3 evk. liszt.
A krémhez: 10 tojássárga, 10 evk. cukor, 4 evk. tej, 400 g vaj.
Még: 20 darab keksz, 100 ml kávé, 200 g tejcsoki, 4 evk. olaj.
           A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzákeverjük a lisztet meg a kókuszreszeléket. Ebből a mennyiségből két lapot sütünk (sütőpapírral bélelt tepsiben).
           A tojássárgákat a cukorral meg a tejjel gőz felett addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Kihűtjük. A vajat krémesre elkavarjuk, rendre hozzáadjuk a tojássárgás krémet, majd három részre osztjuk.
           A tejcsokit feldaraboljuk,  hozzáadjuk az olajat és gőz felett megolvasztjuk.
A sütemény összeállítása:
       Az első kókuszos lapra rásímítjuk a vajas tojáskrém 1/3-át, erre ráhelyezzük a kávéba beáztatott kekszeket. A kekszre óvatosan rákenjük az olvasztott csokoládét, várunk egy picit amíg megszilárdul. Erre megint egy adag krémet kenünk. Aztán jön a második lap, amire az utolsó adag krém kerül. Tetejét tetszés szerint színes bonbonnal, csokireszelékkel vagy kókuszreszelékkel szórjuk be.
         20-án volt a blogocskám szülinapja. Immár 4 évesek vagyunk. Nagy örömmel folytatom a blogírást, míg erőm és egészségem megengedi. Ezután is szeretettel várok minden érdeklődöt.

2014. április 11., péntek

Mézes, rebarbarás lepény

       Ha nincs időtök vékonypalacsintát sütni, ezt a módszert alkamazzátok: az összeállított vákonypalacsinta masszát egy olajjal kikent tepsibe töltsétek(az egészet), szórjátok meg apróra vágott rebarbarával és 25-30 percre tegyétek sülni. Ha kész még melegen kenjétek be jó vastagon mézzel és hagyjátok pár percig míg a lepény magába szívja a mézet. Mennyei!!!
   Hozzávalók: 1 l tej, 3 tojás, pici só, 1 citrom héja, 1/2 tasak sütőpor, liszt( annyi, hogy folyékony palacsinta tésztát kapjunk). Még: 3 rebarbaraszár, 3-4 evk méz.

2014. április 5., szombat

Rebarbarás pite


     Gyönyörű bokorrá nőtte ki magát a rebarbara kertünkben. Egy csupornyi tojásfehérje is meggyűlt a jégszekrényben, ezt a kettőt próbáltam kombinálni.
      Hozzávalók: 5 tojásfehérje, 160 g cukor, 80 g olvasztott margarin, 160 g liszt, 1 sütőpor, 250 g friss rebarbara.
       A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a margarint, majd a sütőporos lisztet. A rebarbaraszárakat megmossuk, feldaraboljuk és a tésztába szórjuk. Sütőpapírral bélelt őzgerinc tepsibe töltjük, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
       Tetejét karamellben mártott rebarbarakockákkal díszítjük.

2014. április 1., kedd

Diós túrós pite

        
Már rég fájt a fogam egy finom túrós pitére, olyanra, amilyent Anyukám szokott sütni. Tésztája megeggyezik az almás lepény tésztájával, csak a töltelékébe dió meg túró kerül.
    Hozzávalók dupla adaghoz: 600 g liszt, 250 g margarin, 250 g cukor, 4 tojás, 2 evk. tejföl, 1 sütőpor, pici só. 
    Töltelék: 1 kg túró, 6 tojás, 300 g cukor, 4 tasak vaníliapor, 2 cirtom héja. Még: 300 g darált dió, 8 evk. cukor, 100 ml tej.
  A fenti hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. Legalább 30 percig jégszekrényben pihentetjük. Addig elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk, összekeverjük a cukorral és forró tejjel leforrázzuk, kettéosztjuk.
A túrót a cukorral meg a tojássárgával jól elkavarjuk, hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliát, majd a keményre felvert tojáshabot. Kettéosztjuk.
    A tésztát négybeosztjuk mindegyik darabot tepsi nagyságúra nyújtjuk. Előkészítünk 2 tepsit: kikenjük vajjal vagy margarinnal, bemorzsázzuk. Egy -egy lapot helyezünk bele, amire először a diós krémet, majd rá a túrós krémet símítjuk. Betakarjuk egy újabb kinyújtott lappal, és miután villával megszurkáltuk előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Felvágás előtt vaníliás porcukorral hintjük be.