2025. június 28., szombat
Pillecukros, epres torta
Ez a 67. torta a blogomon. A lányom szülinapjára készült igen nagy szeretettel.
Hozzávalók: 500 g keksz, 80 g vaj, 200 g fehércsoki, 350 ml tejszín, 500 g krémsajt, 200 g színes pillecukor,700 g eper, 3 evk. cukor.
300 g kekszet kézzel elmorzsolunk hozzáadjuk az olvasztott vajat, villával összevegyítjük és egy tortaforma aljába nyomkodjuk , amíg a krémet készítjük addig a jégszekrényben pihentetjük.
10-15 dr. egyforma epret félreteszünk a többit kevés cukorral tűzre tesszük. Csak pár percig főzzük amíg elolvad a cukor és az eper levet ereszt. Ebből is kiveszünk egy pár ép epret a többit pépesítjük.
A fehércsokit gőz felett megolvasztjuk, egy marék pillecukrot feldaraboluk.
A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a krémsajtot, a kézmeleg olvasztott csoki háromnegyedét , a kihűlt eper pépet, a végén óvatosan az epret (egészben), meg a pillecukrot. Az egészet a tortaformába lapított kekszalapra töltjük és legalább 5 órát jégszekrényben pihentetjük.
A torta tetejére a maradék olvasztott fehércsokit simítjuk,széleit kekszmorzsával beszórjuk, eperrel meg pillekecukorral díszítjük.
Drága kislányunk : Isten éltessen sokáig! Boldog szülinapooot!
2025. június 8., vasárnap
Paradicsomos krumpligombóc leves
Most egy finom tavaszias levest hoztam. Markáns illatát a levesnek a lestyán adta... Került bele egy jó nagy csokorral , de még a gombócba is kavartam jócskán.
Hozzávalók: egy jó darab kájzer(császárszalonna), sárgarépa, zeller, hagyma, paradicsompüré, friss lestyán, só, cukor, kevés olaj.
A krumpligombóchoz: 3 dr főtt krumpli, 1 tojás, liszt, apróra vágott lestyán, só.
Először megfőzzük a krumplit, kihűtjük. Megtörjük, sózzuk hozzáadjuk a felvert tojást és pár evk. lisztet meg az apróra vágott lestyánt.
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, vagy kiskanállal a levesbe szaggatjuk.
A kájzert feldaraboljuk, kevés olajon megpirítjuk, rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, megdinszteljük, megszórjuk 2 evk. liszttel, felöntjük vizzel és főni hagyjuk. Miközben fő a leves beízesítjük:sózzuk, megszórjuk apróra vágott lestyánnal, hozzáadjuk a paradicsompürét és ha már a zöldségek megpuhultak beleszaggatjuk a gombócokat is. Pici cukrot adunk hozzá és jól összefőzzük.
Igazán finom, tartalmas leves.
2025. június 1., vasárnap
Pillecukros, diós csoki
Gyermeknapra készítettem ezt a mutatós desszertet. Hasonlít a házi csokihoz , de csak kinézésileg. Ez sokkal finomabb, selymesebb, nagyon eteti magát.
Hozzávalók: 3 evk. vaj, 1 doboz sűrített tej, 200 g dió, 400 g keserű csoki, 100 g pillecukor.
Először a pillecukrot feldaraboljuk és tányérostól a fagyasztóba tesszük(kb. 30 percre).
A diót apróra daraboljuk, vagy vágjuk és megpörköljük.
A vajat meg a sűrített tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a apróra tört csokit, amikor felolvadt, hozzáadjuk a diót majd a legvégén a pillecukrot.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és legalább egy éjszakára jégszekrénybe tesszük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)