2018. július 4., szerda

Ecetes uborka , télire

A sok eső után kertünkben rengeteg uborka terem. Minden harmadik nap szedjük, folyamatosan. Ma két 3 litres üveget sikerült megtöltenem uborkával. 
Hozzávalók: uborka, torma, csombor, kaporszár.
Az üvegeket alaposan kimossuk. Az uborkát több vízben jól megmossuk. A tormát megtakarítjuk, megmossuk, ugyanúgy a csombort és a kaprot is.
Az üveg aljára csombort, tormát meg kaprot teszünk, ráhelyezzük az uborkákat , jó szorosan egymás mellé. Az üveg közepe táján még teszünk egy-egy szál tormát, aztán folytatjuk uborkával míg az üveg meg nem telik. Tetejére megint jön egy sorozat a csombortból, kaporból meg a tormából.
Feltöltő levet készítünk a következő módon:
Az uborkával megtelt üvegekbe hideg vizet töltünk(színültig), majd a vizet egy tiszta edénybe kitöltjük és forrni tesszük. A jódmentes só meg a cukor  mennyisége az üveg ürtartalmától függ.
Például most a két 3 litres üveghez 6 evk. só, 3 evk. cukor, 300 ml 9 fokos ecet, 1 tasak konzervpor kerül. Ezeket a forrásban levő vízhez adjuk, jól kiforraljuk mad az uborkára töltjük. 3 óra múlva kitöltjük az üvegekből a feltöltő vizet, újra felforraljuk, majd miután rátöltöttük az uborkára az üvegeket azonnal lekötjük és száraz dunsztba tesszük. 
Megjegyzés: az üvegbe még tehetünk az uborka közé csípőspaprikát, meggylevelet, borsszemeket, mustármagot...

8 megjegyzés:

  1. Az első áztató levet nem muszáj friss vizűre cserélni? Azért lenne ez előnyös számomra, mert én veszem a vizet, a kúti vizünk nem alkalmas főzésre, és ugyancsak sok viz elmegy.
    A másik, hogy a meggy levél milyen ízt ad az uborkának? Mi babér levelet szoktunk tenni, de őszintén megmondom, a babérlevél ízét nem nagyon szeretem. Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Draga jo Edesanyam is a feltoltolevel eloszor leforrazza egy nagy talban az uborkakat es csak azutan helyezi ax uvegbe, de akkor sok le nagyon sok le megmarad. En ezt a modszert kikiserleteztem magamnak es nagyon jol mukodik.Az uborkak ropogosak maradnak. Meggylevelet is azert teszik, hogy ne lagyuljanak meg az uborkak... Koszonom, hogy beneztel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a választ. A blogom oldal menü sávján felsorakoztam az olvasott blogokat, ez is köztük van. Mióta felfedeztem, hogy tulajdonképpen cukorbeteg vagyok, rá kell nézzek arra, hogy mit eszek. Sajnos az ipari élelem, amit az üzletekben kínálnak, legtöbbjük ártalmas a cukrosokra. Így magam kezdtem el keresni mi az amit megehetek, de ne is legyen valami ízetlen kutyulék. Sosem gondoltam volna, hogy valamikor ilyesmire kell adnom magam. Azért teszek fel valószínű hülye kérdéseket. Mint ahogy még egyet merészelek: Sehol nem találok jódmentes sót, megnéztem mindenféle boltot. Mi a teendő? Vagy mitől nem jó a jódos só? Előre is köszönöm... :-)

      Törlés
  3. Nalunk itt erdelyben konyhasonak, zsaksonak hivjuk, olyan sotetszurke. Nagyobb uzletekben is lattam dobozban...Hogy miert ezt hasznaljuk? Hat szerintem megszokasbol, ezzel tesszuk a kaposztat is a hordoba telen. Hogy most melyik jobb, az vitathato, mert Anyukam jodos soval tesz mindent es mindig megmarafnak a savanyusagai. Szerintem a tiszta uveg, az ep gyumolcs vagy zoldseg es a jo szellos, hideg kamra ez a harom aranyszabaly amit be kell tartani.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek! De finomak lesznek ezek télen!

    VálaszTörlés
  5. Koszonom Eva draga! Nagyon szeretjuk a savanyusagot sokszor mar decemberben elfogy(ez). Na de van mas csalamade, hordoskaposzta es zoldparadicsom. Az utobbi mindig megmarad .

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...