2022. március 26., szombat

Hagymás zsemle

A család kedvenc zsemle receptjét szeretném nektek most bemutatni. Annyira finomak, hogy nem győzők eleget sütni belőlük... Elkészítése roppant egyszerű, csak egy pár hozzávaló kell és már foghatunk is neki. Hozzávalók: 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 2 evk. liszt, 150 ml langyos víz. Még: 600 g liszt, 1 jó kisk. só, kb. 250-300 ml langyos víz a dagasztáshoz, 2 hagyma apróra vágva kevés olajon megdinsztelve, fűszerpaprikázva. Tetejére 1 egész tojás, szezámmag, köménymag, és persze a kis káposztalevelek(elhagyhatók). Először a hagymát megdinszteljük, fűszerezzük, kihűtjük. Az élesztőt felfutattjuk, hozzáadjuk a megszitált liszthez, langyos sós vizzel bedagasztjuk , majd a végén hozzádagasztjuk a dinsztelt hagymát is. Letakarjuk, egy jó órát kelni hagyjuk. Azután kis zsemléket formálunk. 20 perc pihentetés után káposztalevélre helyezzük(ha van), felvert tojással lekenjük, megszórjuk köménymaggal vagy szezámmaggal, majd előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk és készre sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a kisült zsemléid !Van valami célja a káposzta levélnek ?

    VálaszTörlés
  2. Van bizony! Amikor még falun laktunk és nagyi sütötte a kenyeret mindig káposztalevélre helyezte a tésztát sütés előtt. Istenem milyen finom volt... Na azt az ízt szerettem volna visszahozni, meg sajnáltam eldobni azt a pár káposztalevelet. Köszönöm, hogy benéztél Éva drága!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juci köszönöm válaszod erről eddig még nem hallottam de ha lehetőségem /káposztám/ lesz elkészítem mert nagyon guszta!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...