2024. március 3., vasárnap
Grízes, mézes krémes
Ez a lányom kedvenc süteménye. Naaagyon ritkán készítettem, mert a régi recept szerint nehezen ment a lapok nyújtása.
Nemrég kipróbáltam egy újabbat a netről ,ez igen! Megéri hogy lejegyezzem és veletek is megosszam.
Hozzávalók a lapokhoz:500 g liszt, 150 g cukor, 1 dr egész tojás,140 g méz, 70 g sertés zsír, 1 kisk. szódabikarbóna, 60 ml tej, csipet só.
Grízes töltelék: 1 liter tej, 150 gríz, 250 g vaj, 200 g porcukor, 2 tasak vaníliás cukor.Még: 350 g savanykás lekvár.
Először elmorzsoljuk a lisztben a zsírt, aztán rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót. Mindent hidegen, nem olvasztunk, nem melegítünk semmit.Miután összegyúrtuk a hozzávalókat, a tésztát 4 részre osztjuk , mindegyiket vékonyra nyújtjuk, lisztezett tepsiháton rendre megsütjük.
A tejben megfőzzük a búzadarát, majd ha meghűlt rendre az elkevert cukros vajhoz adagoljuk.Ezzel a krémmel töltjük be a lapokat , a süti közepébe pedig a savanykás lekvár jön, ami bármi lehet. Nálam most vegyesíz került.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése