2012. március 15., csütörtök

Fasírtgolyók meggyszósszal és pirított búzadarával



Ez a hármas kombináció nálunk mindig bejön. A meggyszószt nem csak krumplipürével meg tésztával lehet tálalni, hanem vajban vagy olajban pirított búzadarával is nagyon ízletes. Édesanyám gyerekkoromban sokszor készítette , nagyon de nagyon szerettük , most én gyakran menüre teszem.
Ennél a menüsornál mindig a meggyszósszal kezdünk.
Meggyszósz.
Hozzávalók 4 személyre: meggybefőtt, liszt, tejszín esetleg tej, kevés vaj vagy olaj, só, cukor.
A befőttet(vagy a télire eltett kimagozott meggyet) leszűrjűk. Egy kis vajon vagy olajon megpirítjuk a lisztet , de csak addig míg kihabzik, rátöltjük a meggyet és azonnal felöntjük 1 dl vízzel és csak azután tejszínnel vagy tejjel. Ezt azért jó így tenni , mert a gyümölcs savassága miatt kitúrósodhat a tejszín, tehát először mindig vízzel öntjük fel és utána jöhet a tej vagy a tejszín. Ízesítjük sóval esetleg egy pici cukorral. Van aki fahéjjal is ízesíti, azzal is nagyon finom én kénytelen vagyok mellőzni, mert a család nem szereti.
Fasírtgolyócskák.
Hozzávalók: 1 kg darált disznóhús, 2 tojás, 2 zsemle, pár cikk fokhagyma, só, bors, olaj a sütéshez.
Pontosan úgy készül, mint a hagyományos fasírt, csak kisebbek, dió nagyságú gömböcskék. A zsemlét kisebb darabokra vágjuk tejbe áztassuk. Egy tálban a darált húshoz hozzáadjuk a feltört tojásokat, a zúzott fokhagymát és a tejbe áztatott jól kinyomkodott zsemlét. Sózzuk borsozzuk, majd az egészet jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába hengergetjük és bő, forró olajban kisütjük.
Pirított gríz vagy búzadara.
Hozzávalók: személyenként 2-2 evőkanál búzadara, kevés olaj, pici só.
A búzadarát kevés forró olajon jól lepirítjuk, vigyázva hogy ne égjen oda . Sózzuk majd felöntjük vízzel és készre főzzük.

5 megjegyzés:

  1. Érdekes kombináció, a meggyszószt ismerem, szoktam is készíteni, de a pirított grízt ilyen formába nem, anyám pirította grízestésztára, én nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is készült gyerekkoromban! Azóta is, csak ritkán, a gyerekeim már nem annyira kedvelik, talán külön-külön megeszik :) Én szeretem!

    VálaszTörlés
  3. Én is szeretem:) Nálunk annak idején az üzemi konyhán volt elég gyakran. Itthon nem, a párom nem szereti:(

    VálaszTörlés
  4. Ezt a kombinációt még nem hallottam, vagyis nem találkoztam vele. A tálalásodon nagyon guszta, biztos finom. A meggyszószt imádom!:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes párosítás, finom lehet :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...