Többféleképpen elkészíthető ez a finom leves. Sok háziasszony elköveti azt a hibát, hogy zöldség nélkül (zeller, sárgarépa) főzi meg a darált hússal töltött paprikákat egy kis vegetás vízben, aztán egy rántásos paradicsomlével összefőzik és kész is a leves. Nagyon furcsállom, a családom meg se enné, igaz még nem kísérleteztem vele. Ime az én receptem:
Hozzávalók: 400 g darált hús, 100 ml rizs, 1 tojás, 1 kis fej hagyma, só, bors. Továbbá: 8 drb kisebb tölteni való paprika, egy zellergumó, 3 sárgarépa, 1 hagyma, 1 csokor zellerlevél. Még: 2 evk liszt, 2 evk. olaj, 500 ml paradicsomlé, só, cukor.
A darált húst a megmosott rizzsel, a tojással meg a lereszelt nyers hagymával jól összedolgozzuk. Sózzuk, borsózzuk, majd félretesszük. A zöldségeket megtakarítjuk, a sárgarépát meg a zellert tetszés szerint feldaraboljuk, a paprikákat kicsumázzuk. Két liter vizet kevés sóval főni teszünk. Először a hagymát tesszük bele egészben, aztán a feldarabolt zöldségeket. A végén beleeresztjük a fenti masszával betöltött paprikákat is. A maradék húsmasszából kis gombócokat formálunk és ezeket is a leveshez adjuk. Amikor már a rizsszemek megduzzadtak, elkészítjük a rántást. Kevés olajon a lisztet enyhén megpirítjuk, felöntjük paradicsomlével és a leveshez adjuk. Levesünket meghintjük apróra vágott zellerlevéllel, utánaízesítünk sóval meg cukorral és készre főzzük.
Mindig elfeledkezem erről az ételről! Pedig szeretjük. No, nem úgy, hogy hetente készítsem, de egy nyáron egyszer-kétszer szívesen megesszük. Nálunk viszont nem annyira leves jellegű, mint inkább egytálétel, jó sűrű. Bár abszolút ugyanúgy készül, ahogy te is leírtad. Szerintem is kell a zöldség bele. Paradicsomos étel zeller nélkül amúgyis olyan seízű. :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a te töltött paprikád, azt hiszem, egy napra ezt ütemezem be a héten. :)
Nälunk is hasonloan keszul, csak mi mar eredetileg paradicsomleben fozzuk meg a paprikat, utana rantasozzuk.Nagyon guszta abban az edenyben:)Bocsi az ekezethianyert:)
VálaszTörlésA nagylányom kedvence :)
VálaszTörlés