2014. augusztus 20., szerda

Szedres parasztlepény

Nagyanyáink régen kenyértésztából készítették a lepényt. Tésztájába nem járt tojás meg tej,  azonban a tetejét illett cukrozott tejföllel lekenni amibe tojást is kavartak, ha volt. Tetszés szerint megszórták valamilyen friss gyümölccsel, búboskemencébe dugták és piros mosolygósra megsütötték. Ezt  finomságot csak részben tudtam megvalósítani, sütőkemence hiányában aragázsütőben sütöttem meg a lepényt.
Hozzávalók a tésztához: 25 g friss élesztő, 1 evk. cukor, 500 g liszt, 1 kisk. só, 3oo ml víz.
A fenti hozzávalókból tésztát gyúrunk, kelni hagyjuk.
Feltét :       300 ml tejföl, 4 tojás, 9 evk. cukor.    Még :500 g szeder.
A tésztát három részre osztjuk, mindegyik darabot kinyújtjuk és egy- egy kerek tepsibe helyezzük.
A tejfölt a cukorral meg  tojásokkal jól elkeverjük, a lepényeket lekenjük vele, megszórjuk szederrel, majd előmelegített 180 fokos sütőbe 20 percre sülni tesszük.                                 

3 megjegyzés:

  1. Finom lehet, a jó édes szedret különösen szeretem. Nagyon guszta lett, igazi régi étel :-)
    A leírásod harmadik sorában a "cikrozott" szót javítsd ki :-)
    Bocsi hogy szóltam :-) Én is sokszor elírok, félrenyomok egy-két betűt, és általában csak a családból szoktak szólni, hogy javítsam. Pedig szólhatnák így egymásnak is, de "blogosok" még soha nem szóltak, ha hülyeséget írok, pedig nem ártana ezt bevezetni :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kati! Jó hogy szóltál! Nálunk most nagy ferfordulás van: meszelünk! Azt sem tiudom mit hova tettem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem irigyellek :-) Mi csak egy háromszárnyas ablakot festettünk a múlt héten, de már ettől is nagy felfordulás lett. Hála Istennek, már visszaállt a rend...

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...