Ha ráuntunk az uborkasalátára meg a paradicsomos hagymára, itt az ideje, hogy sarvaljunk egy nagy üveg káposztát. Előnye, hogy egyszerre nagyobb adagot tudunk készíteni, ami több napig eláll.
Hozzávalók: káposzta, kapor, csombor, só, víz, egy nagyobb üvegkanna.
A káposztát legyaluljuk. Egy tiszta üvegkanna aljára megmosott kaprot meg csombordot helyezünk, rá gyalult káposztát nyomkodunk. A megtelt üveg káposztára is teszünk a fűszernövényekből, majd langyos sós vízzel felöntjük. Kistányérral lefedjük és kötelezőmódon egy nagyobb edénybe állítjuk. Meleg napos helyre tesszük. Míg megérik naponta legalább háromszor átszűrjük, de levét mindig visszatöltjük a káposztára.
Igy még soha nem csináltam, ilyen ízesítéssel, csak köménnyel, hagymaszeletekkel együtt a káposztát és cukros, ecetes forró lével öntöm le, pár nap összeérés után isteni saláta van belőle:-))))
VálaszTörlésNálunk ez nagyon megy. Már második üveggel készítettem. Télire csalamádét szoktam eltenni, bejegyzés is van róla.
VálaszTörlésJuci mit jelent a sarvalt szó, forrázottat???
VálaszTörlésSarvaláshoz egy sarvalónak nevezett eszközt használnak ami késekkel ellátott deszka. De a hiánya nem kell gondot okozzon, más módszerrel is fel lehet aprítani a káposztát.
TörlésSarvalni azt jelenti, hogy valamilyen zöldséget apróra vágnak és savanyítanak természetes módon(napon érlelik). Persze csak nyáron!
VálaszTörlésa sarvalas gyalulast jelent.
TörlésGyors savanyitast, kovaszolast jelent.
VálaszTörlés