2014. augusztus 22., péntek

Sarvalt káposzta

Ha ráuntunk az uborkasalátára meg a paradicsomos hagymára, itt az ideje, hogy sarvaljunk egy nagy üveg káposztát. Előnye, hogy egyszerre nagyobb adagot tudunk készíteni,  ami több napig eláll.
Hozzávalók: káposzta, kapor, csombor, só, víz, egy nagyobb üvegkanna.
A káposztát legyaluljuk. Egy tiszta üvegkanna aljára megmosott kaprot meg csombordot helyezünk, rá gyalult káposztát nyomkodunk. A megtelt üveg káposztára is teszünk a fűszernövényekből, majd langyos sós vízzel felöntjük. Kistányérral lefedjük és kötelezőmódon egy nagyobb edénybe állítjuk. Meleg napos helyre tesszük. Míg megérik naponta legalább háromszor átszűrjük, de levét mindig visszatöltjük a káposztára.

7 megjegyzés:

  1. Igy még soha nem csináltam, ilyen ízesítéssel, csak köménnyel, hagymaszeletekkel együtt a káposztát és cukros, ecetes forró lével öntöm le, pár nap összeérés után isteni saláta van belőle:-))))

    VálaszTörlés
  2. Nálunk ez nagyon megy. Már második üveggel készítettem. Télire csalamádét szoktam eltenni, bejegyzés is van róla.

    VálaszTörlés
  3. Juci mit jelent a sarvalt szó, forrázottat???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sarvaláshoz egy sarvalónak nevezett eszközt használnak ami késekkel ellátott deszka. De a hiánya nem kell gondot okozzon, más módszerrel is fel lehet aprítani a káposztát.

      Törlés
  4. Sarvalni azt jelenti, hogy valamilyen zöldséget apróra vágnak és savanyítanak természetes módon(napon érlelik). Persze csak nyáron!

    VálaszTörlés
  5. Gyors savanyitast, kovaszolast jelent.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...