2010. december 14., kedd

Tormás leves



Ezt a levest disznóvágáskor szokták főzni itt a mi falunkban. Bevallom, először kissé idegenkedtem tőle, de miután teltek az évek és én készítettem el, megszerettem.
Hozzávalók: 500 g friss disznóhús, 1 szál torma, 2 evk. rizs, 1 hagyma, 1 leveskocka, liszt, olaj, tojás, tejföl, ecet, só, bors, pirospaprika, cukor.
A húst feldaraboljuk kis kockákra és a hagymával pörköltet készítünk fűszerezve sóval, borssal és pirospaprikával.
Amig készül a pörkölt, addig egy 3 litres fazékba vizet teszünk, hozzá a leveskockát, két evk. friss, reszelt tormát és a rizset.
Egy kanál liszttel feleresszük és hagyjuk főni.
Ha kész a pörkölt, egy kanállal kihalásszuk a husikat és a levesbe tesszük.
Ízesítjük ecettel, egy pici cukorral, majd ha már levettük a tűzről behabarjuk 2 tojássárgával és tejföllel.
Tálaláskor megszórjuk friss reszelt tormával.

15 megjegyzés:

  1. cred ca este o bunatate,am sa incerc si eu.

    VálaszTörlés
  2. Még nem ettem, de azt hiszem nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Hasonló levest főztem hétvégén, mert a szilveszteri menüsort a helyi lapban én fogom ajánlani és abban lesz.-)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes összeállitás, viszont biztos finom, mert az izlelőbimbóim megmozdultak. Jó lenne egyszer kipróbálni.
    Nem sírtál amíg a friss tornát pucoltad ? :))

    VálaszTörlés
  5. Mirela!
    Merita, e foarte gustoasa!

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Hidd el, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Ottis!
    Örvendek,nagyon! Majd el fogom olvasni!

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    Elég gyorsan elkészül és meglepően finom.

    VálaszTörlés
  9. Érdekes a levesed, én sonkalevest szoktam főzni, tormával. Kevés olajon megdinsztelem a zöldségeket,meghintem liszttel, felengedem a füstölt sonka levével és még vízzel, hozzá a savanyúkáposzta,pár burgonyakocka,a felkockázott sonkát.Jól összefőzni, tejfölözni,tálaláskor mindenki a tányérjára tesz 1 tk. vagy 1 ek.-nyi ecetes reszelt tormát és arra merjük a levest. Nagyon finom, kiadós leves ez is. Majd húsvétkor felteszem a blogra én is:-))))

    VálaszTörlés
  10. Anikó!
    Ezt csak disznóvágáskor szoktam készíteni, amikor minden kéznél van: a friss hús amiből mészáros tokány , pörkölt készül és a főtt rizs.
    Elfelejtettem megjegyezni, hogy ehhez a leveshez puliszkát adunk.
    A te levesed zseniális,én is készítem egy kis módosítással. Köszönöm a receptet és visszavárlak.

    VálaszTörlés
  11. A mi "vágási" tormáslevesünk kicsit másként készül, talán érdemes összehasonlítanod a kettőt.
    2 liter káposztalevet felfőzünk babérlevéllel,, aki szereti a csípőst, azt egy száraz piros csilipaprikát is tehet bele, aztán fél kiló friss sertéslapockát apró kockákra vágva a fövő lébe teszünk, belereszelünk egy kisebb sárgarépát, egy fej hagymát egészben és ha a hús puhul, akkor egy kisebb szál reszelt tormát. Híg piros rántást kis vízzel feleresztve hozzáöntjük, felforraljuk a levest, sóval őrölt borssal ízesítjük.
    Ezzel a recipével kívánok boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eredetileg ezt a receptet kerestem, kaposztaleben főzött és hússal meg aggyal.

      Törlés
  12. Trendo!
    Babérlevél- torma hm! Érdekes párosítás!
    Finom lehet!
    Köszönöm a jókivánságot, kedves vagy!

    VálaszTörlés
  13. Mi a tormas levest nem savanyitjuk ,hanem kaposzta level fozzuk !!!

    VálaszTörlés
  14. Bizonyara azzal is finom egyszer majd ki kell probalnom igy is...
    Koszi, hogy beneztel!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...