2010. december 14., kedd

Tormás leves



Ezt a levest disznóvágáskor szokták főzni itt a mi falunkban. Bevallom, először kissé idegenkedtem tőle, de miután teltek az évek és én készítettem el, megszerettem.
Hozzávalók: 500 g friss disznóhús, 1 szál torma, 2 evk. rizs, 1 hagyma, 1 leveskocka, liszt, olaj, tojás, tejföl, ecet, só, bors, pirospaprika, cukor.
A húst feldaraboljuk kis kockákra és a hagymával pörköltet készítünk fűszerezve sóval, borssal és pirospaprikával.
Amig készül a pörkölt, addig egy 3 litres fazékba vizet teszünk, hozzá a leveskockát, két evk. friss, reszelt tormát és a rizset.
Egy kanál liszttel feleresszük és hagyjuk főni.
Ha kész a pörkölt, egy kanállal kihalásszuk a husikat és a levesbe tesszük.
Ízesítjük ecettel, egy pici cukorral, majd ha már levettük a tűzről behabarjuk 2 tojássárgával és tejföllel.
Tálaláskor megszórjuk friss reszelt tormával.

12 megjegyzés:

  1. cred ca este o bunatate,am sa incerc si eu.

    VálaszTörlés
  2. Még nem ettem, de azt hiszem nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  3. Hasonló levest főztem hétvégén, mert a szilveszteri menüsort a helyi lapban én fogom ajánlani és abban lesz.-)

    VálaszTörlés
  4. Érdekes összeállitás, viszont biztos finom, mert az izlelőbimbóim megmozdultak. Jó lenne egyszer kipróbálni.
    Nem sírtál amíg a friss tornát pucoltad ? :))

    VálaszTörlés
  5. Mirela!
    Merita, e foarte gustoasa!

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Hidd el, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Ottis!
    Örvendek,nagyon! Majd el fogom olvasni!

    VálaszTörlés
  8. Viki!
    Elég gyorsan elkészül és meglepően finom.

    VálaszTörlés
  9. Érdekes a levesed, én sonkalevest szoktam főzni, tormával. Kevés olajon megdinsztelem a zöldségeket,meghintem liszttel, felengedem a füstölt sonka levével és még vízzel, hozzá a savanyúkáposzta,pár burgonyakocka,a felkockázott sonkát.Jól összefőzni, tejfölözni,tálaláskor mindenki a tányérjára tesz 1 tk. vagy 1 ek.-nyi ecetes reszelt tormát és arra merjük a levest. Nagyon finom, kiadós leves ez is. Majd húsvétkor felteszem a blogra én is:-))))

    VálaszTörlés
  10. Anikó!
    Ezt csak disznóvágáskor szoktam készíteni, amikor minden kéznél van: a friss hús amiből mészáros tokány , pörkölt készül és a főtt rizs.
    Elfelejtettem megjegyezni, hogy ehhez a leveshez puliszkát adunk.
    A te levesed zseniális,én is készítem egy kis módosítással. Köszönöm a receptet és visszavárlak.

    VálaszTörlés
  11. A mi "vágási" tormáslevesünk kicsit másként készül, talán érdemes összehasonlítanod a kettőt.
    2 liter káposztalevet felfőzünk babérlevéllel,, aki szereti a csípőst, azt egy száraz piros csilipaprikát is tehet bele, aztán fél kiló friss sertéslapockát apró kockákra vágva a fövő lébe teszünk, belereszelünk egy kisebb sárgarépát, egy fej hagymát egészben és ha a hús puhul, akkor egy kisebb szál reszelt tormát. Híg piros rántást kis vízzel feleresztve hozzáöntjük, felforraljuk a levest, sóval őrölt borssal ízesítjük.
    Ezzel a recipével kívánok boldog ünnepeket!

    VálaszTörlés
  12. Trendo!
    Babérlevél- torma hm! Érdekes párosítás!
    Finom lehet!
    Köszönöm a jókivánságot, kedves vagy!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...