2010. december 14., kedd
Tormás leves
Ezt a levest disznóvágáskor szokták főzni itt a mi falunkban. Bevallom, először kissé idegenkedtem tőle, de miután teltek az évek és én készítettem el, megszerettem.
Hozzávalók: 500 g friss disznóhús, 1 szál torma, 2 evk. rizs, 1 hagyma, 1 leveskocka, liszt, olaj, tojás, tejföl, ecet, só, bors, pirospaprika, cukor.
A húst feldaraboljuk kis kockákra és a hagymával pörköltet készítünk fűszerezve sóval, borssal és pirospaprikával.
Amig készül a pörkölt, addig egy 3 litres fazékba vizet teszünk, hozzá a leveskockát, két evk. friss, reszelt tormát és a rizset.
Egy kanál liszttel feleresszük és hagyjuk főni.
Ha kész a pörkölt, egy kanállal kihalásszuk a husikat és a levesbe tesszük.
Ízesítjük ecettel, egy pici cukorral, majd ha már levettük a tűzről behabarjuk 2 tojássárgával és tejföllel.
Tálaláskor megszórjuk friss reszelt tormával.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
cred ca este o bunatate,am sa incerc si eu.
VálaszTörlésMég nem ettem, de azt hiszem nagyon finom lehet
VálaszTörlésHasonló levest főztem hétvégén, mert a szilveszteri menüsort a helyi lapban én fogom ajánlani és abban lesz.-)
VálaszTörlésÉrdekes összeállitás, viszont biztos finom, mert az izlelőbimbóim megmozdultak. Jó lenne egyszer kipróbálni.
VálaszTörlésNem sírtál amíg a friss tornát pucoltad ? :))
Mirela!
VálaszTörlésMerita, e foarte gustoasa!
Bianka!
VálaszTörlésHidd el, nagyon finom!
Ottis!
VálaszTörlésÖrvendek,nagyon! Majd el fogom olvasni!
Viki!
VálaszTörlésElég gyorsan elkészül és meglepően finom.
Érdekes a levesed, én sonkalevest szoktam főzni, tormával. Kevés olajon megdinsztelem a zöldségeket,meghintem liszttel, felengedem a füstölt sonka levével és még vízzel, hozzá a savanyúkáposzta,pár burgonyakocka,a felkockázott sonkát.Jól összefőzni, tejfölözni,tálaláskor mindenki a tányérjára tesz 1 tk. vagy 1 ek.-nyi ecetes reszelt tormát és arra merjük a levest. Nagyon finom, kiadós leves ez is. Majd húsvétkor felteszem a blogra én is:-))))
VálaszTörlésAnikó!
VálaszTörlésEzt csak disznóvágáskor szoktam készíteni, amikor minden kéznél van: a friss hús amiből mészáros tokány , pörkölt készül és a főtt rizs.
Elfelejtettem megjegyezni, hogy ehhez a leveshez puliszkát adunk.
A te levesed zseniális,én is készítem egy kis módosítással. Köszönöm a receptet és visszavárlak.
A mi "vágási" tormáslevesünk kicsit másként készül, talán érdemes összehasonlítanod a kettőt.
VálaszTörlés2 liter káposztalevet felfőzünk babérlevéllel,, aki szereti a csípőst, azt egy száraz piros csilipaprikát is tehet bele, aztán fél kiló friss sertéslapockát apró kockákra vágva a fövő lébe teszünk, belereszelünk egy kisebb sárgarépát, egy fej hagymát egészben és ha a hús puhul, akkor egy kisebb szál reszelt tormát. Híg piros rántást kis vízzel feleresztve hozzáöntjük, felforraljuk a levest, sóval őrölt borssal ízesítjük.
Ezzel a recipével kívánok boldog ünnepeket!
Eredetileg ezt a receptet kerestem, kaposztaleben főzött és hússal meg aggyal.
TörlésTrendo!
VálaszTörlésBabérlevél- torma hm! Érdekes párosítás!
Finom lehet!
Köszönöm a jókivánságot, kedves vagy!
Mi a tormas levest nem savanyitjuk ,hanem kaposzta level fozzuk !!!
VálaszTörlésBizonyara azzal is finom egyszer majd ki kell probalnom igy is...
VálaszTörlésKoszi, hogy beneztel!