2012. április 11., szerda
Diós csokis gurigák
Ezek a diós golyócskák húsvétra készültek. A recept nagyon régi, a gyermekeim amikor picik voltak egyszerűen gurigáknak nevezték. Most is nagy kedvenc a családban.
Hozzávalók: 350 g liszt, 150 g cukor, 200 g zsír vagy margarin, 1 tojás és kettőnek a sárgája, 1 rum eszenc, fél tasak sütőpor. Még 2 tojásfehér, 200 g darált dió, 400 g csokikrém.
A cukrot elkavarjuk a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztben elmorzsolt, fagyos zsírt vagy margarint, aztán az eszencet meg a sütőport. Jól összegyúrjuk, majd 30 percet jégszekrényben pihentetjük.
Tésztánkat ujjnyi vastagságúra sodorjuk, egyenlő darabkákra vágjuk, majd kis gömböket formálunk.
Ezeket a gömböket tojásfehérjébe mártjuk, majd mindegyiket dióba forgatjuk.
Megjegyzés:
-ha van otthon friss disznózsírunk, inkább azt használjuk margarin helyett, mert hamarabb megpuhulnak a kekszecskéink.
-a gömböcskék cseresznye nagyságúak legyenek, vagy még kisebbek
-a tojásfehérjéket nem kell teljesen felverni, csak éppen a villával megmozgassuk
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, lassú tűznél sütjük.
Ha megsültek és kihűltek a diós kekszecskék kettőt-kettőt csokikrémmel összeragasztunk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez nagyon finom lehet:)
VálaszTörlésIlyen késői órán is tudnék enni belőle :)
VálaszTörlésEl is hiszem, hogy kedvenc, finom lehet és én nagyon szeretem a hasonló kis édes apróságokat! :)
VálaszTörlésCsodás gurigák! Még sosem készítettem sütit zsírral, mást sem nagyon, a vaj nem jó hozzá? Kipróbálnám, mert egyszerűnek tűnik :)
VálaszTörlésNagyon mutatósak és igen finom lehet!Biztos nagyon jó így a csokival, de szerintem akár lekvárral is lehetne csinálni nem?
VálaszTörlésGuszták nagyon:)
VálaszTörlésLányok! Mindenkinek köszönm a szép szavakat, örülök, hogy tetszett a süti.
VálaszTörlésAmint írtam lehet margarinnal esetleg vajjal is készíteni, de zsírral porhanyósabb a tésztája és sütés után hamarabb megpuhul.
Szerintem lekvárral is finom lehet, de csokival egy picit ünnepélyesebb.
Dió+csoki, tökéletes!! Bármennyi jöhet :)
VálaszTörlésÖrvendek, hogy tetszik Neked is!
VálaszTörlésJaj de jó kis recept!!! Ami a disznózsírt illeti, egészségesebb a margarinnál :)
VálaszTörlés