2021. szeptember 12., vasárnap
Ordás töltött káposzta, friss káposztából
Már nagyon rég szerettem volna bejegyezni ezt a receptet, de addig amíg a saját szememmel nem látom és nem tapasztalom hogy hogyan is készül, addig várólistára kerül. Az idén úgy sikerült , hogy engem is felvittek Moldvába egyik kedves ismerős szülőfalujába. Gyönyörű táj, erős magaslati levegő,
kedves vendégszerető Elena mama fogadott. Finom kalács, túrós batyu, egy nagyon finom csorba, és aztán következett a nap fényponytja a töltött káposzta.
Reggelire sültpaprikás sajtot ettünk, amit serpenyőben kevés olajon megmelegítettek: isteni volt. Na de térjünk vissza az ordás töltöttkáposztához.
Hozzávalók: Több pár leforrázott friss káposztalevél. Töltelék: 2 fehér hagyma, egy sárgarépa, 1 kisk. fűszerpaprika, 250 g rizs, 1 kg orda, só, bors, kevés olaj.
A káposzta fejeket forró vízbe tesszük, leforrázott leveleit lefejtjük , félretesszük.
A töltelékhez a hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük és kevés olajon mindkettőt megdinszteljük. Hozzáadjuk a jól megmosott rizst, füszerpaprikát, sót, borsót, félretesszük hűlni.
Itt zárójelben megjegyzem, hogy lehet még beletenni apróra vágott kaprot vagy zöldpetrezselymet, de itt a mama nem tett bele, így is nagyon finom volt. Ha meghűlt, összegyúrjuk az ordával, ha kell még utánaízesítünk. A félbevágott káposztalevelekre egy- egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk. Egy nagyobb edény aljára egy leborított régi tányért teszünk, csomborttal meg kaporral körberakjuk, rá jöhet az aprókáposzta, majd szép sorban a kis töltikék. Felöntjük enyhén sós vízzel, majd ha megfőtt, friss paradicsomlével. Azzal is jól összefőzzük és jöhet a tálalás.
Az íze: finom ,selymes, édeskés, olvad el a szájban, egyszóval fenséges. Elena mama! Nagyon szépen köszönöm e csodálatos receptet!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése