2014. július 5., szombat

Kovászolt tök

           
       Rengeteg főzőtök lett az idén is kertünkben. Kirántottam, főzeléket főztem belőle, fasírtokat is készítettem már... Most egy kis kovászolt tököt állítottam össze. Lefotóztam, hátha kedvet kaptok és ti is elkészítitek.
          Hozzávalók(egy 5 litres üvegkannához): 2 kg tök, 4 hagyma, 1 cékla, 1/2 csípőspaprika, 1csokor csombor, 1 csokor kapor, 2 szelet kenyér, 3 l víz, 3 evk só.
A főzőtököt meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk és két ujjnyi hasábokra feldaraboljuk.
A céklát megtakarítjuk, felszeleteljük. A hagymákat megpucoljuk , félbevágjuk. A csípőspaprikát kárikára vágjuk.
Egy tiszta üvegkanna aljára egy szelet kenyeret helyezünk, rá csombortot meg kaprot teszünk, aztán szép sorban tököt, céklát , hagymát és csípőst. Végezzük ezt mindaddig míg üvegünk megtelik. A végén megint teszünk a csombortból meg kaporból. Felöntjük langyos sós vízzel, tetejére egy szelet pirítóskenyeret helyezünk. Az üveget kistányérral lefedjük, egy nagyobb tálba tesszük és napos helyre állítjuk, hogy megérjen. Másnap eltávolítjuk a kenyeret, naponta legalább kétszer átszűrjük. Ha elkészült a savanyúságunk, az üveget hűvősebb helyre tesszük(kamrába). Nagyon finooom!

5 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...