2010. május 27., csütörtök
Tehéntúrós gombóc, másképpen
Egy kedves rokonomtól származik a recept, Piri nénitől. Egyszer főzés közben látogatott meg. Éppen gombócokat készítettem aznap ebédre, tehéntúróból. Végig nézte, hogy szorgoskodom, töröm a túrót, teszem a tojásokat, stb és a végén elmonta ezt az igazán könnyű receptet, és azóta előszeretettel készítem.
Hozzávalók: aludttej, búzadara, prézli, olaj, cukor.
Ha a főtelen házi tejet letesszük megalunni 24 órát, egy finom savanykás aludttejet kapunk. Ezt feltesszük főni, folytonosan kavarjuk egy habverővel és közben kanalanként hozzáadjuk a búzadarát. Keményebbre hagyjuk a masszát, hogy tudjuk majd kiszaggatni.
Jó 10 percet hagyjuk pihenni, addig megpiritjuk olajban a prézlit. Egy kisebb merengető kanállal formás gombóckákat szaggatunk ki és beleforgatjuk a forró prézlibe.
Tálaláskor megszórjuk vaníliás cukorral, íze megtévesztésig hasonlít az eredeti tehéntúrós gombóchoz. 4 személynek 1l tejből szoktam készíteni. Nagyon finom. Érdemes kipróbálni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Érdekes ötlet,most hallom(olvasom) először.Nagyon ritkán készítek túrógombócot,pedig szeretjük :) :-)
VálaszTörlésIzgalmasan hangzik, viszont a Pesti tejek max aludnak velem éjjel, de nem sűrűsödnek :)))
VálaszTörlésAndi! Egy tartalmas leves után másadik fogásként kitünő !
VálaszTörlésBianka! Készítettem már zacskós tejből is és sikerült, igaz több búzadarát kellett beletegyek. Joghurttal is próbáltam de igen savanykás lett.