Hol volt , hol nem volt, volt egyszer egy megmaradt fél sütőtök. Ott várt szép csendben a kamrában, hátha észreveszi valaki. Megsajnáltam , két finomságot is készítettem belőle: egy ízletes szószt meg egy fahéjas kuglófot( és még mindig van belőle).
Sült borjúmájHozzávalók: borjúmáj, mustár, bors. olaj.
A májat átmossuk, felszeleteljük, borsózzuk, mustárral bekenjük , majd bő olajban megsütjük. Csak sütés után sózzuk.
Kenyér gombóc
Hozzávalók( személyre): 4 szelet kenyérpirítóban pirított kenyér, 100 ml tej, 2 tojás, 1 evk. dinsztelt hagyma, apróra vágott petrezselyemzöld, só, bors, kevés liszt.
A pirított kenyeret kis kockákra vágjuk , tejbe áztatjuk, hozzáadjuk a felvert tojásokat, a dinsztelt hagymát. Ízesítjük sóval, kevés borssal meg apróra vágott petrezselyemzölddel. Megszórjuk annyi liszttel, hogy gombócokat tudjunk formálni. Forró sós vízbe tesszük és készre főzzük. Szűrőlapáttal kivesszük és petrezselyemzöldbe forgatjuk.
Sütőtökös szósz
Hozzávalók(4 személyre): 250 g nyers sütőtök, 2 evk. liszt, 300 ml tej, 2 evk. olaj, 2 darab babérlevél, só, bors, cukor, citromlé.
A tököt meghántjuk, magházát eltávolítjuk, megmossuk és felkockázzuk. Kevés vizzel főni tesszük. Ha megpuhult, leszűrjük és botmixereljük.
Kevés olajon a lisztet egy picit megpirítjuk, hozzáadjuk a tökpépet meg a babérlevelet, felöntjük tejjel és állandó kavargatás mellett készre pároljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, pici cukorral, majd a legvégén citromlével.
Nagyon különleges, ízlene:) Puszi:)
VálaszTörlésÚgy képzelem, hogy a sütőtökös szósznak vadas mártásra hasonlító íze lehetett. És ha tényleg olyasmi volt, akkor nekem nagyon ízlene, mert azt imádom. Csak én a családból. Ki fogom próbálni!!
VálaszTörlésHa sütőtökös, csak finom lehet!:)
VálaszTörlés