2014. július 29., kedd

Almás krémes béles torta

        
A múlt héten ünnepelte az uram a szülinapját, de hogy ne igyunk előre a medve bőrére, hát csak vasárnapra készítettem el ezt a finom tortát, ilyenkor van együtt  a család. Megint egy réteslapos krémesre esett a választás, aztán, hogy még ízletesebbé tegyem, most almás krémmel is dúsítottam. Tetejére tejszínhab került,  jó vastagon.
          Hozzávalók: 800 g fagyasztott réteslap, 500 ml tejszín
      Az almás krémhez: 1 és 1/2 kg alma, 250 g cukor, 150 g mazsola, 80 ml konyak, 1 tasak vaníliaízű pudingpor, 100 g margarin.
          A krémes béles krémhez: 500 ml tej, 3 tojás, 2 vaníliás pudingpor, 150 g cukor.
A réteslapot kifagyasztjuk, 2 egyenlő téglalapot vágunk belőle(amiből aztán két lapot sütünk sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon). A maradék tésztából tetszés szerint virágokat, szíveket vágunk ki tésztakiszúró segítségével, ezeket is megsütjük.
Az almás krémhez az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és nagyobb darabokra felkockázzuk.
A mazsolát beáztatjuk(konyakba). A cukrot karamellizáljuk , hozzáadjuk a feldarabolt margarint, a beáztatott mazsolát és a kockákra vágott almát. Addig főzzük, amíg a karamell felolvad(3 perc), majd a pudigporral besűrítjük( amit előzőleg pár evk. vízzel elkevertünk,  és úgy adjuk az almához). Még forrón rátöltjük a megsült réteslapokra, vigyázva, hogy egyformán jusson mindkettőre.
A második krémhez a 300 ml tejet forrni tesszük. A 3 tojássárgát a 100 g cukorral a pudingporokkal meg a 200 ml tejjel jól elkeverjük, szép óvatosan a forrásban levő tejhez adjuk és jól besűrítjük. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük és a forró krémhez adjuk. Kihűtjük, majd ezt is ketté osztjuk.
A torta összeállítása: az első réteslapra (amire már rákentük a almás krémet) rákenjük a krémes béles krém felét. Erre jön megint egy réteslap, rá az almás krém, erre pedig megint a krémes béles krém.
A tortát tejszínhabbal vonjuk be és a megsült tésztavirágokkal díszítjük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...