2021. szeptember 12., vasárnap
Ordás töltött káposzta, friss káposztából
Már nagyon rég szerettem volna bejegyezni ezt a receptet, de addig amíg a saját szememmel nem látom és nem tapasztalom hogy hogyan is készül, addig várólistára kerül. Az idén úgy sikerült , hogy engem is felvittek Moldvába egyik kedves ismerős szülőfalujába. Gyönyörű táj, erős magaslati levegő,
kedves vendégszerető Elena mama fogadott. Finom kalács, túrós batyu, egy nagyon finom csorba, és aztán következett a nap fényponytja a töltött káposzta.
Reggelire sültpaprikás sajtot ettünk, amit serpenyőben kevés olajon megmelegítettek: isteni volt. Na de térjünk vissza az ordás töltöttkáposztához.
Hozzávalók: Több pár leforrázott friss káposztalevél. Töltelék: 2 fehér hagyma, egy sárgarépa, 1 kisk. fűszerpaprika, 250 g rizs, 1 kg orda, só, bors, kevés olaj.
A káposzta fejeket forró vízbe tesszük, leforrázott leveleit lefejtjük , félretesszük.
A töltelékhez a hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük és kevés olajon mindkettőt megdinszteljük. Hozzáadjuk a jól megmosott rizst, füszerpaprikát, sót, borsót, félretesszük hűlni.
Itt zárójelben megjegyzem, hogy lehet még beletenni apróra vágott kaprot vagy zöldpetrezselymet, de itt a mama nem tett bele, így is nagyon finom volt. Ha meghűlt, összegyúrjuk az ordával, ha kell még utánaízesítünk. A félbevágott káposztalevelekre egy- egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, felcsavarjuk. Egy nagyobb edény aljára egy leborított régi tányért teszünk, csomborttal meg kaporral körberakjuk, rá jöhet az aprókáposzta, majd szép sorban a kis töltikék. Felöntjük enyhén sós vízzel, majd ha megfőtt, friss paradicsomlével. Azzal is jól összefőzzük és jöhet a tálalás.
Az íze: finom ,selymes, édeskés, olvad el a szájban, egyszóval fenséges. Elena mama! Nagyon szépen köszönöm e csodálatos receptet!
Habos, szaftos szedres sütemény
Most egy nagyon finom sütit fogok nektek bemutatni. Szegény Nagyim mindig meggyel készítette, mi gyerekek percek alatt felzabáltuk olyan finom volt.
Most szederrel próbálkoztam, eszméletlen finom volt.
Hozzávalók: 4 tojássárga, 150 g cukor, 150 ml tej, 100 g vaj, 200 g liszt, 20 g kakaó, fél sütőpor. Még: 4 tojásfehérje, 100 g cukor, 2 evk. áfonyalekvár, 400 g friss szeder.
Készítünk egy barna lapot. A tojássárgákat a cukorral jól elkavarjuk, hozzáadjuk a tejet, a lágy vajat, az átszitált kakaót, majd a sütőporos lisztet.
Sütőpapíros tepsibe töltjük és előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, tűpróbáig sütjük. A meleg sütire áfonyalekvárt kenünk, majd rápakoljuk a megmosott, lecsepegtetett szedret. Tetejére a keményre felvert tojásfehérje habot simítjuk, pár percre még visszatesszük a sütőbe míg a teteje aranybarnára pirul.
2021. szeptember 5., vasárnap
Bujurdi
Ez egy egyszerű görög étel, reggelire ajánlom. Lányom kedvence. Elkészítése roppant egyszerű, csak a feta sajt beszerzése okoz némi gondot, de szerintem más sajttal is finom. Lányom szerint fetával az igazi.
Hozzávalók( 2 személyre):250 g feta sajt, 1 piros kápia paprika,1 paradicsom, 150 g reszelt gouda sajt, oregánó, kevés olíva olaj, só, bors.
Egy hőálló tálba kevés olajat töltünk, majd rámorzsoljuk a feta sajtot. Megszórjuk feldarabolt paprikával, ráhelyezzük a paradicsomszeletkéket,
sózzuk, borsózzuk, oregánót szórunk rá,tetejére pedig reszelt sajtot teszünk. Aufóliával befedjük és előmelegített 180 fokos sütőbe 20 percre sülni tesszük. 20 pec elteltével szépen kifedjük majd újra sütőbe tesszük míg a sajt a tetején egy picit megpirul.
Bögrés süti, nyári gyümölcsökkel
Az idén nyáron megint kikísérleteztem egy remek süti receptet. Ezentúl ezt fogom használni, ha csak egy egyszerű kevert süteményre fáj a fogam.
Szeretem,mert puha, nem túl édes és a rászort gyümölcs sütés alatt, nem száll le a tepsi aljára. Kétszer eperrel, most nem is olyan rég áfonyával készítettem.
Hozzávalók: 6 nagyobbacska tojás, 1 és fél bögre cukor, 1 bögre tej, fél bögre olaj, 4 bögre liszt, 1 sütőpor.A bögre 25o ml-es.
Tetejére bármilyen feldarabolt gyümölcsöt tehetünk.
Először a 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálba tesszük a 6 tojássárgát, a cukrot, a tejet meg az olajat. Miután jól felolvadt a cukor rendre hozzáadjuk a sütőporos lisztet meg a tojáshabot. Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe töltjük, megszórjuk gyümölccsel, előmelegített 18o fokos sütőbe toljuk és készre sütjük.
Édesanyám emlékére
Visszajöttem! Bár nagyon nehéz az újrakezdés, mégis megteszem. Több mint egy hónapja, hogy drága jó Édesanyám elköltözött az élők sorából.
Csodálatos Anya, Nagymama volt. 43 évig tanított.Szép, kedves, nyugodt, művelt, tanult és sorolhatnám... Ő mindenkinek csak adott, csak adott: pénzt, lakást, tudást, szeretetet.
Tőle tanultam meg főzni és ami a legfontosabb jó szülőnek lenni. Jóságos szeretetét irántam, családja iránt örökre megőrizzük és szívünkbe zárjuk.
Nyugodj békében drága jó Édesanyám!
2021. április 11., vasárnap
Egybefasírt, Stefánia vagdalt
Még az ünnep alatt fotóztam le ezt a gyönyörű darabot. Nem vettünk bárányhúst, mert nem kívántuk. Az igazság az, hogy itt Szebenben az üzletekben nem is láttam még lefagyasztva sem. Na, de lássuk hogyan is készül az egybefasírt.
Hozzávalók:1 kg vegyes darálthús, 2 hagyma, 2 zsemle, 2 nyers tojás, 2 evk. mustár, só, bors, száraz rozmaring, kevés tej meg olaj. Még: 6 főtt tojás
A zsemléket tejbe beáztatjuk, kinyomkodjuk. A hagymát apróra vágjuk kevés olajon megdinszteljük.
A darálthúst a hagymával, a zsemlével, a tojással, a mustárral meg a fűszerekkel összedolgozzuk, majd 30 percet jégszekrényben pihentetjük.
Addig megfőzzük a tojásokat, héjukat eltávolítjuk és előmelegítjük a sütőt. Egy kalácstepsit sütőpapírral kibélelünk, megkenjük olajjal, ebbe pakoljuk a húsmassza felét, ráhelyezzük szép sorban a megpucolt tojásokat, amire a maradék hús kerül. Tetejét is bekenjük olajjal, alufóliával letakarjuk és előmelegített 180 fokos sütőbe sülni tesszük kb. 60 percre. Félidőnél kitakarjuk és szép pirosra sütjük. Melegen tálaljuk, de hidegen is nagyon finom.
2021. április 10., szombat
Póréhagyma-krémleves, 11. blogszülinap
Kedves olvasóim, követőim! Ma , azaz április 10 -én ünnepli blogom a 11. szülinapját. Köszönöm, hogy olvastok a világ minden tájáról.
Már nem lepődök meg , ha valaki Tanzániából vagy éppen Kenyából keres. Egy reggel 1600 orosz látogatóm volt, nem is tudom melyik receptre haraptak rá. Az európai látogatóimon kívül sok az amerikai, japán, kínai és még sorolhatnám... A napi átlag 200-300 személy körül mozog, de hétvégeken 500 -ra is felmegy. Köszönöm, hogy vagytok és ha naponta csak egynek tudtam segíteni, ötletet adni, már ez megéri, hogy folytassam a receptek bejegyzését.
Ez a leves nagyon finomra sikerült. Meg is kapta a családtól a csillagos 10-est.
Hozzávalók: 3 szál póréhagyma, 2 hagyma, 3 szem krumpli, só, bors, fél kisk. vegeta, 200 ml főzőtejszín, kevés vaj.
Először a hagymát és a póréhagymát (csak a fehér részét) apróra vágjuk és kevés vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott krumplit, felöntjük vizzel és készre főzzük. Sózzuk, borsózzuk, kevés vegetával ízesítjük. Ha kész, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, és még egyet forralunk rajta. Pirítossal kínáljuk, de sült baconnal, sajttal esetleg csírával is nagyon finoooom!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)