2011. január 20., csütörtök

Fekete retek saláta



A fekete retek egy csodálatos zöldség. Erős aromája és magas illóolajtartalma miatt nagyon jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága meg magas vitamintartalma (C, B1, B2) miatt is. Tehát ajánlom fogyasztani, de jó tudni, hogy a "retek reggel méreg, délben étek, este orvosság".
Vacsorára egy kitünő salátát készítettem, egy kis felvágott mellé nagyon talált. Elkészítése roppant egyszerű max 5 percet vesz igénybe.
Hozzávalók: egy nagyobbacska fekete retek, olívaolaj, köménymag, só, esetleg olajbogyó.
A retket megtakarítjuk és megreszeljük. Fűszerezzük, majd meglocsoljuk olivaolajjal.
Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk. Vigyázat, mert fél órán belül színt vált, meglágyul, veszít élvezeti értékéből.

17 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a tálalás és a kép is!Én is szeretem!

    VálaszTörlés
  2. Interesanta reteta eu folosesc doar pentru tusa ridichea neagra,,,,asa nu am mancat,dar voi incerca.Te pup si-ti doresc o seara frumoasa!!

    VálaszTörlés
  3. Gyerekkorom óta nem ettem fekete retket! Nagyon finom lehet, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  4. Milyen az élet, amíg olvastam a bejegyzést pont azt fogalmaztam meg magamnak mint amit egycsipet írt....biztos vendég lesz a háznál, de szigorúan nem reggeli vendég:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta tálalás és biztos nagyon finom!:)

    VálaszTörlés
  6. Ez szuper ötlet Juci! Régebben én délutánonként ittam feketeretek levet összekeverve más zöldséglével. Az is nagyon fincsi volt, csak munkaigényes. Ezt ki kellene próbálnom,de mos a fogadalmamba nem fér bele a nagyobb vásárlás. Na nem a feketeretekre gondolok, hanem a fekete oliva bogyóra. Bár zöld van itthon.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretem, még húsleves mellé is :)

    VálaszTörlés
  8. Ottis!
    Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  9. Mirela!
    Chiar te rog sa incerci, merita!

    VálaszTörlés
  10. Egycsipet!
    Hát nem hiszem el! Pedig nagyon finom sali lett belőlle!

    VálaszTörlés
  11. Ginko!
    Egyszer kiprőbáltam és a mondás ellenére reggel fogyasztottam retket. Délig rengeteget böfiztem, nagyon kellemetlen volt. Szerencsére nem kellett munkába, vagy városba menni.

    VálaszTörlés
  12. Maryenne!
    Köszönöm, kedves vagy!

    VálaszTörlés
  13. Viki!
    Az olívabogyót nem kötelező a salira tenni.
    Anélkül is elkészíthető és nagyon finom.
    Erre itt nálunk 1 kg fekete olívabogyó megeggyezik 1 kg elsőosztályú friss disznóhús árával. Az uram nagyon szereti, s persze mi is.

    VálaszTörlés
  14. Bianka!
    Ezt még hallottam , hogy leves mellé is fogyasztják. Én bevallom, még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  15. Juci, nézz be hozzám légyszíves a
    http://zsanuaria.blogspot.com január 25-i bejegyzésénél vár rád valami szeretettel:-))))

    VálaszTörlés
  16. Anikó!
    Nagyon szépen köszönöm a díjat!
    Megtiszteltetés számomra, hogy engem választottál!

    VálaszTörlés
  17. Várakozik a spajzomban két fekete retek. Most már végre tudom, hogy fog beteljesedni a sorsuk:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...