2013. február 27., szerda

Csurgatott tésztás paradicsom leves


        Számomra március és április a legnehezebb két hónap a főzés szempontjából. A fagyasztó ládája már majdnem üres, csak egy két csomag árválkodik(saláta meg spenót). A pincében tárolt zöldségek közül a krumpli fogyott el leghamarabb, de még van répám, zellergumóm és karalábém. Savanyúságból is van bőven, igaz, az ősszel mindenből tettem, hogy legyen. Primőr zöldségeket csak ritkán veszek, nem szeretem az agyon vegyszerezett szérai salátát, retket, paprikát stb. Aztán nehéz kiagyalnom mit is főzzek, hogy változatos is legyen, meg tápláló is.
          Hozzávalók: 3 murok, egy alma nagyságú zeller, egy hagyma, száraz zellerlevél, 1 vegetakocka, 2 evk. liszt, 3 evk. paradicsompaszta, 3 evk olaj, cukor, só. A betéthez: 1 tojás, 5 evk. liszt, 2 evk. víz, só, császár szalonna.
         A murkokat és a zellert megpucoljuk, tetszés szerint feldaraboljuk. Egy nagyobb fazékban kevés olajon a zöldségeket megdinszteljük, meghintjük liszttel, majd felöntjük jó bőven vízzel. Hozzáadjuk a hagymát(egészben), a vegetakockát és a zellerlevelet. Míg fő a levesünk elkészítjük a csurgatott tésztát, ami nem más, mint egy híg palacsinta tészta: liszthez hozzákavarjuk a felvert egész tojást és annyi vízzel higítjuk, hogy folyékony masszát kapjunk. Ha már a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a paradicsompasztát, ízesítjük sóval meg egy pici cukorral, majd a végén  belecsurgatjuk a tésztát is. Összefőzzük, tálaláskor császárszalonna pörccel is megszórhatjuk.


8 megjegyzés:

  1. Kedves Juci! Az agyam most dobta le az ékszíjat (vagy csak már késő van), de mi az a murok??? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Répa!!!!
      Bocs, megint erdélyiesen írtam!!!Nálunk murok a neve!!!

      Törlés
    2. Megint egyel többet tudok! :)

      Törlés
  2. Köszönöm ezt a bejegyzést, szuper, biztosan ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  3. Mire a kérdést feltettem volna, megtaláltam a választ, murok... én sem tudtam mit jelent, egyébként szeretem ha valaki a saját tájszólásában ír, ha nem értem a szót, megkérdezem, jó tudni hol, hogyan neveznek egyes dolgokat, a recept tetszik.

    VálaszTörlés
  4. Kipróbálós leveske, igazán fincsi lehet! :) Nálunk gyakran készül leves, úgyhogy most bővíteni tudom a repertoárt! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...