2013. január 8., kedd

Kocsonya


      Fiatal háziasszony koromban nem szerettem kocsonyát főzni. Írtóztam a zsíros bőröktől, utáltam az egésznapos fokhagymás szagot a lakásban, aztán őszintén szólva enni sem ettem ki tudja mennyit belőle. Az évek elteltével sok mindenre rájöttem, milyen szabályokat kell betartanom, hogy a családom megkedvelje.
1. Mindig kevés mennyiségből készítsünk kocsonyát, amit aztán egy pár hét után megismételhetünk, így a család nem fog ráunni.
2. A kocsonyahúst több vízben mossuk át, nemhiába mondták az öregek: ha hét vízben kell, akkor hét vízben.
3. Tegyünk zöldséget is a fővő kocsonyához: murok, petrezselyem, zellergumó, hagyma, így ízletesebb lesz a kocsonyalé.
4. Csontok nélkül osszuk szét a kész kocsonyát, akkor a kisebb gyerekek is bátrabban esznek majd belőle.
5. Lassú tűznél kb. hat órán keresztül főzzük.
         Hozzávalók: 3 kg kocsonyahús (köröm, csülök, disznófej, farok, lapocka, bőr, színhús), 3 fej fokhagyma, 1 kisk. szemes bors, 3 babérlevél, 5 murok, 3 petrezselyem, 1 zeller, 1 hagyma, só, víz.
            A kiválasztott kocsonyahúst egy nagyobb edénybe tesszük és először forró vízzel leforázzuk, minden egyes húsdarabot alaposan megtisztítunk, megvakargatunk, esetleg feldarabolunk, és addig cseréljük a vizet, (most lehet hideg is) míg a húsok teljesen megtisztulnak.
           Egy nagyobb fazékba hideg vízzel főni tesszük az előkészített kocsonyahúst. Ha felforrt, lehabozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, borst, babérlevelet, lefedjük. Három órát főzzük lassú tűzőn, majd hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket is. Levét megkostoljuk, sózzuk.
           Hat óra elteltével szinte biztosak lehetünk, hogy kész lett a kocsonyánk, ezt úgy ellenőrízhetjük, hogy a kivett húsdarab szinte lefordul a csontról. Az edényt a tűzről levesszük, a megfőtt húsokat meg a zöldségeket külön-külön kiszedjük, a csontokat eltávolítjuk, majd a maradék megfőtt kocsonyahúst  az előre előkészített mélyebb edénykékbe kiporciózzuk. Vigyázzunk, hogy egyenletesen osszuk el, mindegyik edénybe kerüljön színhús is, ne csak fül meg köröm. Ha a család szereti, a zöldségekből is tehetünk egy két karikával. A végén rámerjük a megszűrt kocsonyalevet és legalább egy éjjelt hűvős helyen hagyjuk dermedni.
          Ecetes csipőspaprikás hagymával kitűnő vacsora lehet.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük.Beszoktam én is zöldségelni, nem mindenki szokta. De finom is tud lenni a kocsonya! Szilveszterre főztem én is.

    VálaszTörlés
  2. Én a hét lében mosás helyett forró vízben szoktam pár percig "fertőtleníteni" a körmöket. Utána gyorsabban tisztítható. És gyorsfőző fedővel is főztem már, ugyanolyan finom lett. Viszont tényleg sokkal jobb, ha ki van csontozva. Mi is meg szórjuk kevés chilivel fogyasztás előtt :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha odafigyeltél én is előszőr leforrázom és utána átmosom.

      Törlés
  3. Foarte bune,preferatele sotului!!!!mmmmm!!!La multi ani!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nálunk is zöldségesen készül és kicsontozva szoktam tálalni, nagyon szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  5. Én is zöldségesen készítem, de én fokhagymából legalább 2 egész fejet teszek bele. S nálunk csak a fiúk fogyasztják, de rácsavart citrom nélkül elképzelni sem tudják. Az én férjem képes akár egy hétig is kocsonyát enni :) Egyszóval, nem tud ráunni. Én úgy készítem, hogy amikor megfőtt, kihűtöm, leszedem a zsírját, majd langyosra visszamelegítem és így porciózom ki. Tetejére még piros paprikát szoktam szórni. Szóval ahány ház, annyi szokás, de hasonló eljárássel készítem, mint Te. Tehát rossz nem lehet :)

    VálaszTörlés
  6. Szuper! Hozzá kéne látnom nekem is 1x :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...