2010. május 30., vasárnap

Töltött káposzta édeskáposztából


Ez is egy nagyon finom tavaszi étel. Elkészítése elég egyszerű, kezdő háziasszonyoknak sem okoz problémát, mert ennél a receptnél nincs mit elrontani.
Hozzávalók: 2 fej közepes friss káposzta, 1 kg darált hús, 15 dkg füstölt szalonna, 5 evk. rizs, 1 hagyma, 1 dl olaj, 2 erőleveskocka, 500 ml paradicsomlé, só, bors, kapor, csombor, tejföl.
A káposztákból kivágjuk a torzsát és forró vízben 2-3 percig abáljuk. Egy villa segítségével kiemeljük a káposztafejeket és lefejtjük a külső leveleket. Hűlni hagyjuk.
Addig elkészítjük a tölteléket. A hagyma felét egy pici olajon megdinszteljük, piros paprikázzuk és hagyjuk kihűlni. A darálthúshoz adjuk a megmosott rizset, a dinsztelt hagymát, apróra vágott kaprot és csombordot, sózzuk, borsózzuk. Miután jól összedolgoztuk betöltjük a levelekbe. Én egy jó evőkanálnyit teszek, így 22 darab töltike szokott lenni. A megmaradt káposztát és hagymát csíkokra vágjuk.
Egy széles lábosba olajat öntünk, amire elterítjük a megvágott káposzta és hagyma felét, a kakastaréjos füstölt szalonnát, az apróra vágott kaprot és csombordot, és erre ráhelyezzük a töltikéket körbe-körbe. A végén jön rá a maradék vágott káposzta.
A leveskockákat a maradt 1l abált vízben felforraljuk és a káposztára öntjük, a 2 maradék abált káposzta levéllel beborítjuk. Lefedjük. Lassú tűzön 1 órán át főzzük.
Mielőtt levennénk a tűzről felöntjük paradicsomlével és 10 percig összerotyogtassuk. Tejföllel tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. ÁÁÁÁ de rég ettem édes káposztából. Mindig csak savanyúból készítettük. Már nem is emlékszem az édes ízére. Nagyon gusztán néz ki. Pont ma mondtam, hogy ennék

    VálaszTörlés
  2. Még soha nem készítettem édeskáposztából.
    Rossz biztos nem lehet!

    VálaszTörlés
  3. Bianka! Mi nagyon szeretjük! Föleg a fiam. Sok sok tejföllel finom.


    Belly!
    Nem nehéz elkészíteni, és az íze ,á.....
    Biztos kérni fognak repetát !

    VálaszTörlés
  4. Jó lett az új design!!!:-)Egy kis káposztáért jöttem, kaphatok?:-)

    VálaszTörlés
  5. Ottis!

    Sajnálom, már rég elfogyott!!
    Tényleg finom volt!

    VálaszTörlés
  6. Nekem mindig az a nagy félelmem, hogy a rizs nem fő puhára vagy a töltelékek szétesnek. Ezt le kell szűrni, nem? Az a helyzet, hogy Édesanyámmal sokszor készítettük és persze agyaedényben, de ő 4-5 órát főzte lassú tűzön. Nekem meg lesz ma pár vendégem karácsonyi vacsorára és nagyon nem szeretném elszúrni, főleg, hogy ők még nem ettek magyar kaját :) Na de mindenképp köszi szépen a receptet, eddig ez tűnik a legjobb módszernek!
    Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...