2010. május 24., hétfő

Lestyános húsgombóc leves



Tavasszal, ha megjelenik a lestyán gyakran készítem ezt a levest. Nagyon szeretem e növényt ízéért, erős illatáért, s ha apróra vágva beleteszem a levesbe, egy finom aromát kölcsönöz az ételnek.
Hozzávalók: egy jó csokor lestyán, 250 g örölthús, murok, zeller, petrezselyem gyökér, 2 evk. rizs, 2 tojás, 1 evk. liszt, 2 evk. olaj, 1 hagyma, só, bors, citromsó, tejföl.
A zöldségeket megtisztítjuk, megreszeljük és 2 evk. olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel. A hagymát egészbe szoktam belefőzni a levesbe. Amíg forr, elkészítjük a gombócokat. A húst összevegyítjük a rizzsel, a tojással, apróra vágott lestyánnal.
Sózzuk, borsózzuk, kis gombócokat formázunk, aztán óvatosan betesszük a levesbe. Gazdagon meghintjük apróra vágott lestyánnal, sózzuk, majd feleresszük 1 evk. liszttel.
Ha megfőttek a húsgombóckák, citromsóval savanyítjuk a levest, majd a végén tojássárgával és tejföllel behabarjuk.

7 megjegyzés:

  1. Finom lehet, nagypapám használt sok lestyánt

    VálaszTörlés
  2. Itt egy idős szomszéd néni még az omlettbe is tesz lestyánt!

    VálaszTörlés
  3. Juci! félig elolvastam, jókat nyeltem, s közben a villám csapkod. Ha elmúlt a vihar jövök, mert lenne kérdésem is

    VálaszTörlés
  4. Itt vagyok már ! Tegnap este olyan vihar volt, hogy szétcsapott mindent nálunk. Ma meg nem voltam itthon egész nap.

    Juci! Szeretném megkérdezni, hogy hol tudsz hozzájutni friss lestyánhoz?
    Ma voltunk egy nagy-nagy városban és sikerült kijutnunk a piacra is, de mindenki csak nézett rám, mint valami kinaira !!
    Ha elmondanád a lestyán beszerzési lehetőségét végtelen boldog lennék, mert ez a recepted nagyon megfogott. Én eddig csak száritottat tudtam venni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Viki szívem ! Kertes házban lakunk, falun. Nagy kertünk is van. Rebarbara, menta, egres, ribizli, málna, eper, szőlő, mindenem van. Na persze a lestyán is. Az idén nagyon szép a zöldséges szektor,a murok, petrezselyem, zeller, uborka ,hagyma ,többféle paszuly,csak egészségem legyen ki csinálja.Minden bio! Amint említettem másodszor óperáltak hátgerincsérvvel, és nem szabad fárasszam magam.Visszatérve a lestyánhoz úgy tudom hogy tőosztással szaporítsák, télen úgy mint a sóska tövet nem vesszük ki a földből,tavasztól késő őszig zöldel!

    VálaszTörlés
  6. Juci! Köszönöm. S képzeld azóta már én is utána néztem a neten, s minden elolvastam a lestyánról, és a szaporításáról. Mi is kertes házban lakunk, csak nincs veteményes rész, mert nagyon kicsi a telek. Hát azt nem mondom, hogy meglátogatlak egy kis lestyánért, mert azért elég messze laktok :-) Csak az a furcsa, hogy nálunk még csak nem is ismerték ahol kerestem. Azért lehet, hogy jövőre valami hatalmas ládában megpróbálkozom vele, no persze ehhez kellene szerezni tövet, de majd ennek is utána nézek. Ma is emlegettelek, mert még a zöldborsó levesbe is tettem. Igaz száritott, de igy is fantasztikus ize van, csak kevesebb a felhasználási terület, mert a friss lestyánból sokkal több mindent lehetne késziteni. Majd járok Hozzád gyönyörködni :):)
    A betegséged nagyon megértem, sajnos ugyanebben a hajóban evezek én is.

    VálaszTörlés
  7. Érdekes, én ezt a levest tárkonyosan szoktam készíteni. Egyszer kipróbálom ezt is. Az enyém itt van:
    http://gasztro-szepseg-es-sokmas.blogspot.com/2011/05/erdelyi-husgombocleves.html

    Egyszer étteremben ettem kaprosan elkészítve, nem volt rossz, de azért ragaszkodom a tárkonyhoz.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...