2013. szeptember 22., vasárnap

Sütés nélküli csokis mascarponés torta


       A lányom szavára hallgatva én is sajtkrémes tortát választottam az idén magamnak. Egy kérésem csak volt, hogy a torta készítését egészen reá hagyom. Bele is egyezett a kicsi drága, de azért megkért, hogy ha nem is avatkozok a torta gyártásába, azért a konyhában tartozkodjak és csendben legyek. Fel is kuporodtam a kanapéra és nyugodtan blogoltam (ahogy az uram szokta mondani). Hát csodák csodája, oly ügyesen forgolódott, kavargatott a lányom, hogy mire észrevettem magam már jött a kiskanállal kóstolni. A torta mintha finomabbra sikerült, mint máskor, mert szívvel lélekkel készült.
       Hozzávalók:
          A kekszes alaphoz (28 cm átmérőjű tortaformához): 300 g keksz, 50 g porcukor, 50 ml tejszín, 100 g étcsokoládé, 100 g vaj.
        A kekszet lereszeljük, vagy apróra törjük. Egy lábosban a vajat, a tejszínt meg a feltördelt csokit gyenge tűzön addig melegítjük, míg a csoki elolvad. Hozzáadjuk a lereszelt kekszet meg a porcukrot és először kanállal, majd aztán kézzel jól összedolgozzuk. A kapcsos tortaformánkat celofánnal kibéleljük és aljára szépen belesímítjuk a kekszes masszát, jégszekrénybe tesszük.
         1. Csokis mascarponés krém
        Hozzávalók: 250 g mascarpone, 100 g porcukor, 200 g étcsokoládé, 100 ml tejszín, 1 kisk. nesszkávé, 1 tasak zselatinpor (10 g).
       Először a zselatint beáztatjuk. A sajtkrémet a porcukorral jól elkavarjuk. A csokit a tejszínnel addig melegítjük, míg a csoki teljesen elolvad, kihűtjük. Egy nagyobb tálban összevegyítjük a felolvasztott csokit a cukros sajtkrémet, a kiskanál kávét és a mikróban felmelegített (10 másodperc) zselatint.
         2. Tejszínhabos mascarponés krém
        Hozzávalók: 350 ml tejszín, 250 g mascarpone, 100 g porcukor, 2 tasak vaníliapor, 1 tasak zselatinpor.
        A zselatint beáztatjuk. A tejszínt felverjük, a sajtkrémet a két cukorral jól elkeverjük. Egy nagyobb tálban  a tejszínt hozzáadjuk a cukros mascarponéhoz, majd rátöltjük a mikróban felmelegített zselatint is. A kekszalapra először a tejszínes sajtkrémet tesszük, erre kanalazzuk a csokisat, majd megint a tejszínest. Tetejére a csokisból mindenképpen hagyjunk meg a díszítésre, egy kanálnyit.  Felvágás előtt legalább négy órát jégszekrényben pihentessük. 

5 megjegyzés:

  1. De szép lett a tortád, mi is nagyon szeretjük a jattortákat, biztos siker. Ügyes a lányod, gratulálok, neked meg boldog szülinapot utólag is:)

    VálaszTörlés
  2. Az alma nem esett messze a fájától, nagyon guszta tortát készített a lányod! :) Boldog szülinapot, Isten éltessen erőben, egészségben! :)

    VálaszTörlés
  3. Drága Juci, így utólag is boldog szülinapot kívánok, Isten éltessen sokáig :)!!
    Volt kitől örökölnie Lányodnak a sütés-főzés tehetségét. Nagyon ügyesen összehozta a tortádat:).

    VálaszTörlés
  4. Isten éltessen drága Juci:) Ügyes a lányod, de hát volt kire üssön:) Alma nem esik messze a fájától:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...