2013. szeptember 2., hétfő

Krumplis töltött paprika májpörkölttel


        A hentestől mindig 1 kg friss májat szoktunk venni, többnyire borjú májat. Felét mustárosan készítem, a másik felét pedig hagymásan tokánynak. Most a pörkölt mellé egy finom feltétet készítettem, éspedig krumplival töltött paprikát. Ezt kizárolag csak ősszel készítem, amikor kertünkben bőven van friss zöldség (paprika, paradicsom, burgonya).
       Burgonyás töltött paprika (4 személyre): 
   9 tölteni való paprika, 600-800 g burgonya, 1 hagyma, 50 ml olaj, 1 vegetakocka, pár koktélparadicsom, köménymag, só, bors.
     A paprikákat megmossuk, kalapjukat levágjuk, kicsumázzuk. A nyers burgonyát megtakarítjuk és a nagy lyúkú reszelőn lereszeljük. Egy szűrőbe tesszük, majd csap alatt jól átmossuk. Forró olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a lecsöpögtetett krumplit és ezzel is tovább pirítjuk, míg egy picit a krumpli is megpirul, sózzuk, borsózzuk, hűlni hagyjuk. A vegetakockát 1 dl forró vízben feloldjuk Az előkészített paprikákat  a hagymás krumplival betöltjük, mielőtt befednénk mindegyikbe még nyomigáljunk egy kis paradicsomot is (ha nincs koktélparadicsomunk akkor egy-egy  szelet paradicsom is megteszi).


     Egy tűzálló tálba sorakoztatjuk a betöltött paprikákat, felönjük az előkészített vegetás vízzel, megszórjuk egy kis köménymaggal és sok sok paradicsommal. Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, 30 percig sütjük, majd kitakarjuk és még 10 percet tovább pirítjuk. 

         Borjúmájpörkölt
      Hozzávalók: 500 g máj, 50 ml olaj, 3 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 evk. ketchup, örölt köménymag, só, bors, pirospaprika.
    A májat a vértől kiáztatjuk (tejben is lehet), feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk, forró olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt májat, megszórjuk borssal, pirospaprikával meg örölt köménymaggal, kevés víz hozzáadásával tovább  pároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a ketchupot és készre főzzük. Csak a tálalás előtt sózzuk meg a tokányt, hogy a máj ne keményedjen meg.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta az a töltött paprikás tál és ötletes a tölteléke!

    VálaszTörlés
  2. Még sose ettem ilyet, nem is hallottam, de erősen megtetszett:) Olyan kreatív vagy:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...