2011. január 2., vasárnap

Szalagos fánk



Új év első napján készítettem. Mivel a Szilvesztert itthon töltöttük, másnap frissen ébredtem, egy picit sem voltam fáradt. Nem szeretem az éjszakázást, úgyhogy éjfél után kabaré hallgatása közben elaludtam.
Fánkot sütni, új évre, a mi családunkban hagyomány. Sok fánkot kellett sűssek, hogy rájöjjek mitől lesznek szalagosak. Egy idős nénitől kaptam egy fánk receptet, amikor a korházban feküdtünk egy szobában, 2000-ben. Az Isten adjon egészséget neki.
Amit Ő mondott akkor bevált, azóta mindig csodálatos fánkok sikerülnek.
Hozzávalók: 1 kg finom liszt, 50 g friss élesztő, 2 evk. cukor, 4 tojássárga, 7 dl tej, 2 evk. olaj, 1 kisk. só.
Az élesztőt kikavarjuk a cukorral, rátöltünk kb. 2 dl tejet és megszórjuk 2 evk liszttel.
10 percig hagyjuk, amig kezd az élesztő dolgozni. Figyelem! Nem hagyjuk addig amig az edénykéből kifut, mert elmegy az élesztőnek az ereje, a tésztában kell kifejtse hatását.
Egy nagyobb edényben átszitáljuk a lisztet, meghintjük sóval, rátöltjük az élesztős masszát és elkezdjük a dagasztást a megmaradt tejjel, amibe elkavartuk a tojássárgákat. Amikor már kezd kihólyagozni, csak akkor adjuk hozzá az olajat.
Kelni hagyjuk kb 40 percig. Addig előkészítjük a tepsiket, kibéleljük szalvétával, elővesszük az edényt amibe majd megsűtjük a fánkokat.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtsuk, fánkszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk és még 10 percig kelni hagyjuk.
Bő olajban, lassú tüznél, szép szalagosokra sűtjük.

13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szalagosak lettek a fánkok!

    VálaszTörlés
  2. LA MULTI ANI!!FOARTE FRUMOASE GOGOSILE,,,,AM SA FAC SI EU CAT DE CURAND.PUPICI!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták a fánkocskáid!! Én is sokszor sütök farsang táján, nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok, kedvesek vagytok!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek a fánkjaid!:):)

    VálaszTörlés
  6. Milyen jó ötlet az újévi fánk?! Rég ettem már nagyon!

    VálaszTörlés
  7. Alig várom, hogy én is megcsináljam, úgy megkívántam most...

    VálaszTörlés
  8. Andi!
    Köszönöm, kedves vagy!

    VálaszTörlés
  9. Dia!
    Ilyenkor télen több időnk van fánkot sütni....

    VálaszTörlés
  10. Ginko!
    Nem nehéz elkészíteni, biztos sikerülni fog!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...