2013. február 7., csütörtök

Daragaluskás köménymag leves


          Megint egy leveskombináció. A gyermekeim még picik voltak, amikor megismerkedtek a köménymagos levessel. Nehezen barátkoztak vele, igaz én sem voltam oda  gyermekkoromban érte. Aztán egy kedves szomszédasszonyom tanácsára daragaluskával gazdagítottam, így kívánatosabb is, laktatósabb is lett a leves. Azóta mindig galuskát főzők bele és így tálalom.
         Hozzávalók: 1 evk. köménymag, 2 hagyma, 2 evk. liszt, 2 evk. olaj, pirospaprika, só, 1 és 1/2 l víz. Tovább : 1 tojás, búzadara, pici sütőpor, 1 vegetakocka, 1 l víz.
       Egy kisebb lábosban megpirítjuk a köménymagot, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a két hagymát (egészben) és körülbelül 15-20 percig főzzük. Míg fő az alaplevesünk elkészítjük a galuskákat.
          Egy edényben vizet töltünk és beletesszük a vegetát. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük, lassú mozdulatokkal hozzákavarjuk a sárgáját, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egy nem túl kemény masszát kapjunk. Sót meg egy csipetnyi sütőport keverünk még hozzá. Egy kiskanállal a fővő vízbe kis galuskákat szaggatunk és puhára  főzzük.
        Egy harmadik edénybe  rántást készítünk (olaj, liszt, pirospaprika, só), felöntjük egy kicsi hideg vízzel, majd hozzászűrjük az első edényben főtt köménymagos hagymás levet. Tíz percig hagyjuk, hogy jól összefőjenek, majd a  megfőtt, kidegedt galuskákat szép óvatosan beleeresztjük.

12 megjegyzés:

  1. Én pedig nagyon szeretem a köménymag levest, igaz így még kívánatosabb, mert így még nem készítettem. Ki kell próbáljam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Garantálom, nagyon finom!

      Törlés
    2. De a komenymag levest amiko fozuk le kel szurjuk a komenymagot

      Törlés
    3. Le lehet szurni, de nem kotelezo. Talalaskor a sok mag ugy is leulepszik a fazek aljara.🤗🤗🤗

      Törlés
  2. Nálunk is szeretik a köménymag levest, én eddig pirított kenyérkockával készítettem de most kipróbálom daragaluskával is :)

    VálaszTörlés
  3. Milyen régen nem főztem köménymag levest! Gyermekkorunkban édesanyám főzte grízgaluskával, de valahogy én mindig csak pirított kenyérkockákkal készítettem. Be is iktatom a jövő hétre:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem törvényszerű, da ha az időm megengedi így készítem!

      Törlés
  4. Régen készítettem, örülök, hogy eszembe juttattad!

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Bocsi, hogy magyarul válaszolok!
      Örülök, hogy benéztél, visszavárlak!!!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...