2013. április 13., szombat

Báránysült tepsis burgonyával

   
      Az idén a báránysült is szerepelt az húsvéti menüben. Örvendetes módon, nálunk mindenki kedveli, főleg a férjem. A gyerekek egy kicsit óvakodtak tőle, de nem erőltettem soha, hanem megmagyaráztam, hogy minden féle fajta húsnak meg van az íze, aromája, hogy megtudjuk őket egymástól különböztetni. A halnak más, a báránynak más, ugyanígy a vadhúsoknak is. Aztán idővel rájöttek, hogy nem is rossz a báránysült.
     Báránysültet csak úgy érdemes készíteni, ha egyszerre mind itthon van a család, ugyanis újramelegítve a sült már nem olyan ízletes, kiszárad, megkeményszik... Nem beszélve a garnírról, ami akkor finom, ha forró, ropogós, mint a sült.
          Báránysült
    Hozzávalók: báránycomb, szalonnadarabkák, só, bors, zöldfűszerek(rozmaring, oregano, kakukkfű...), fehér bor, olaj.
     A húst előző este, vagy sütés előtt legalább 2-3 órával bepácoljuk: jól bedörzsöljük sóval, borssal, kevés olajjal meg tetszés szerint zöld fűszerrel. Én most szárított rozmaringot használtam. Egy nylon tasakba tesszük és elkészítésig jégszekrényben pihentetjük. Másnap, sütés előtt, még megtüzdeljük szalonna darabkákkal, sütőtálba helyezzük, forró olajat öntünk rá, alája pedig bort, és úgy toljuk a sütőbe. Sütés közben még meglocsoljuk olajjal meg borral, felváltva.
           Tepsis burgonya
    Hozzávalók: burgonya, olaj, kukoricadara, só, örölt piros paprika.
    A nyers krumplikat négybevágjuk, meghintjuk kukoricadarával, sózzuk, pirospaprikázzuk és kevés olajat  öntünk rá, majd jól összekeverjük. A nyers hús mellé rendezzük és együtt sütjük.

1 megjegyzés:

  1. Hát nagyon-nagyon finom lehetett, ha csak ránéz az ember megéhezik tőle.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...