2014. október 9., csütörtök

Birskörte befőtt és lekvár

Tegnap a piacon gyönyörű birskörtékre leltem. Frissek és szép nagyok voltak. Csak 2 kg-ot vettem, de most már bánom.
Birskörte befőtt
Hozzávalók: 2 kg birskörte, 35 evk. cukor, 2 és fél liter víz, 1/2 kisk. szalícil. Még 5 darab 550 ml befőttesüveg.
Egy nagyobb edénybe a  vízet meg a cukrot főni tesszük. A körtéket alaposan megmossuk, meghámozzuk,( ügyelve hogy a héj egy külön tiszta edénybe kerüljön, mert  végén lekvárt főzünk ebből), tetszés szerint feldaraboljuk és fővő  cukros sziruphoz adjuk. Ha a gyümölcs félig megpuhult, kanállal tiszta befőttesüvegekbe szedjük, a visszamaradt lébe elkeverjük a szalícilt és az üvegekbe töltsük  a birskörtére.
Mindegyiket befedjük, majd másnapig száraz dunsztban tartjuk.
Birkörte lekvár
Hozzávalók: a visszamaradt héj, cukor, víz, szalícil.
A birskörte héját annyi vízzel tesszük főni, éppen, hogy ellepje. tetszés szerint cukrozzuk. Ha megpuhult mixerrel pürésítjük, mégegyszer felforraljuk, üvegbe töltjük. Tetejére késhegy szalícilt teszünk és ez is mehet másnapig pihenni a száraz dunsztba.
Megjegyzés: A befőttbe vagy a lekvárba citromot, szekfűszeget fahéjat, esetleg vaníliát is lehet tenni. Én nem szoktam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...