2010. június 12., szombat

Őzláb gombaItt a nyár és a várva várt vakáció! Utolsó iskolai héten a férjem elvitte az osztályát kirándulni, csak ide közel a faluhoz, egy erdőbe. Akkor nem volt még ilyen nagy meleg, az erdő meletti tisztáson játszottak, hancúroztak, amikor megéheztek szalonnát sütöttek, szóval jól telt a nap. Mielőtt hazajöttek volna, bementek az erdőbe gombát szedni.
Nagy meglepetésükre sok őzláb gombát találtak. Nagyon szépek és főleg frissek voltak.A friss gombáról csak annyit, hogy szedés után, ha lehet még aznap készítsük el, mert hamar nyüvesedik.
Ezt tettem én is, alaposan átvizsgáltam még egyszer, nehogy mérges gomba vegyült volna közéjük. Aztán több vízben megmostam és a kalapokat 2-be vágtam.
Sóztam, borsóztam, lisztbe tojásba mártottam és forró olajon kisütöttem. Egy jó nagy tállal lett. Istenien finom volt.Megjegyzem, az őzláb gombának csak a kalapját használjuk fel.
A lányom megkért, hogy készítsek gombapaprikást is. Vagy 4 kalapból, egy kis hagymából, petrezselyemzöldből tokányt készítettem, majd a végén liszt és tejszín hozzáadásával készre főztem. Puliszkával tálaltam. Nem mondom, finom volt, de úgy bundásan jobban ízlett.

10 megjegyzés:

 1. Gyerekeim szeretnék,én sajnos nem:(

  VálaszTörlés
 2. Andi!

  Miért nem szereted a gombát?
  Pedig nagyon finom!

  VálaszTörlés
 3. Imádom a gombát. Nagymamámnál ettem mindig őzlábg. :)))

  VálaszTörlés
 4. Ó, az őzlábgomba a gyerekkoromat idézi! A szüleimmel szoktunk gombászni, akkor ettem utoljára. Már el is felejtettem, milyen íze van...

  VálaszTörlés
 5. Bianka!

  Örülök hogy szereted a gombát!
  Itt nálunk, három féle gomba terem a fű gomba, a csiperke és az őzláb gomba. Ezeket ismerjük, és el is merem készíteni.

  VálaszTörlés
 6. Maimoni!

  Hidd el ,nagyon finom!

  VálaszTörlés
 7. Na látod Juci! Én ezért nagyon irigyellek. Mármint a frissen szedett őzlábgombáért. Na és ha majd eljön az ősz és a lilapereszkét fogod szedni és itt mutogatni nekem, akkor abba belehalok. Még ifju koromban szinte tavasztól késő őszig jártunk gombát szedni. Nincs finomabb, mint a frissen szedett, frissen főzött csodáknál.
  Csodállak és egy picit -de csakis jóindulatból- irigykedem :) Majd néha jövök szaglászni :)))

  VálaszTörlés
 8. VIKI!
  Nagyon szeretjük a természetet, csak ritkán van együtt a család. Már várom ,hogy járjanak le a fiam vizsgái, aztán több időnk lesz kirándulni.

  VálaszTörlés
 9. Életemben nem mettem még őzlábgombát. Fantasztikusan néz ki, nagy gombaimádó vagyok, úh jöhet mind! :)

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...