2011. augusztus 14., vasárnap

Káposztás lepény
Sikerült álmomat valóra váltanom. Egy igazi káposztalevélen sült káposztás lepényt kívántam. Álmom csak részben valósult meg, mert ugyan lepénynek lepény lett, méghozzá jó sok káposztával, káposztalevélen sült, ellenben nem sütőkemencében (búbos), hanem az én szerény aragázos sütőmben.
Tésztája: 20 g élesztőből, 1 evk. cukorból, 1 kk. sóból, 6 evk. olajból, 500 g lisztből, 3 dl vízből készült.
A fenti hozzávalókat összevegyítjük, addig dagasztunk, amíg a tésztánk szép hólyagos lesz és kezünkről leválik. Egy jó órát kelni hagyjuk.
Míg kel, elkészítjük a tölteléket.
Egy kg káposztát egy diónyi hagymával, kevés olajon megdinsztelünk. A kelletnél jobban borsozzuk meg sózzuk.
A tepsit kibéleljük megmosott, megszárított káposztalevéllel, ráhelyezünk egy tészta lapot megrakjuk jó sok dinsztelt káposztával, majd egy újabb tésztalappal szépen befedjük.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Ez esetben a lepény tetejét sem sütés előtt, sem sütés után nem kentem be semmivel, egy hagyományos parasztos káposztás lepényt akartam végre enni.
Két és fél lepény lett ebből az adagból. Mondom fél, mert az utolsónak nem jutott tészta a tetőnek, de így is fenséges volt.
Megjegyzem, hogy a fenti lepényt fotózáskor egy friss kelkáposztalevélre helyeztem.

11 megjegyzés:

 1. Nagyon finom lehetett, bár nem ettem még ilyen de elkébzelem milyen finom lehetett az illata is a friss lepény és a káposzta! Nagyon guszta!

  VálaszTörlés
 2. Szerintem is fantasztikusan finom lehet. Imádom a káposztát, bármilyen formában :)

  VálaszTörlés
 3. Ez fantasztikus lehetett. De szívesen megkóstolnám. Majd megsütöm a recepted alapján, aztán jól megkóstolom :) Biztosan vevők lennének rá a fiúk is, mostanában a káposztás tésztáért is harc folyik, pedig régebben utálták.

  VálaszTörlés
 4. Nagyon guszta!!! Én is szívesen megkóstolnám, na de majd megsütöm és akkor érezhetem az ízét és az illatát is. Még sült kacsa mellé is eltudnám képzelni. Lehet veszek is egy kacsát és köretnek megsütöm a lepényedet.:)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon guszta lett:) Még nem ettem káposztás lepényt, de káposztás buktát meg rétest igen, a káposzta nagyon sokoldalú zöldség és finom.

  VálaszTörlés
 6. Nagyon jól hangzik! Én is szívesen megkóstolnám:)))

  VálaszTörlés
 7. Nagyon jól néz ki:) Még nem ettem ilyet, de amint lehet, ki fogom próbálni:)

  VálaszTörlés
 8. Lányok!

  Hát nagyon örülök, hogy tetszett a lepényem!
  Jó nyaralást mindenkinek!!!!

  VálaszTörlés
 9. Húúú, gyerekkoromban sokszor ettem ilyen lepényt, imádtam. Mamámnak se kemencében sült, de isteni finom volt így is. :)

  VálaszTörlés
 10. Csilla!

  Mindig is vágytam egy kis hazaira.
  lehet, hogy nem pont olyanra sikerült, de megközelíti.

  VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...