2013. január 17., csütörtök

Krumplis tepertyűkrém


          Hajdanán, amikor még disznót vágtunk, zsírolvasztáskor a zsírnakvalót négy kategóriába osztottam: a szép tiszta szalonnák, a háj, a húsos zsírdarabkák, a kis bőrős zsírdarabkák, amikről csak nagy nehezen lehetett levágni a zsírt. Mindegyiket külön-külön más edényben olvasztottam ki és a visszamaradott tepertyűt sem vegyítettem össze. A legfinomabbak mindig a húsos tepertyűk voltak, az fogyott el rendszrint a leghamarabb. Az utolsó kategóriásokből csak törmelék, tepertyűcskék lettek. Ezekből szoktam tepertyűpasztát készíteni.

         
       Ahogy a képen látható, egyforma arányban daráltam főtt krumplit, tepertyűt, főtt tojást és egy diónyi hagymát, amihez aztán mustárt, sót és borst kavartam, annyit, hogy egy ízletes, kenhető paszta legyen.
         Friss kenyérrel meg lila hagymával tálaljuk.

15 megjegyzés:

  1. Finom lehet! Így krumplival még nem próbáltam, csak főtt tojással, mustárral és lila hagymával...

    VálaszTörlés
  2. Nagyi is szokott régen ilyet készíteni, isteni finom volt, amikor megfagyva hazakószálódtunk a szánkózásból:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán én is Nagyitól lestem el, már nem is tudom ....

      Törlés
    2. Nagymamám kockasajtot tett hozzá krumpli helyett, Ahány főtt tojás, annyi kocka.

      Pont azokat a régi ízeket keresem, azóta teljesen más a kockasajtok íze, állaga.

      Köszönöm, hogy eszembe juttattad a receptet! :-)

      Törlés
  3. Kedves Juci! Kiváló-meg is lesz a következő vacsoráknak/reggeliknek való!

    VálaszTörlés
  4. Mi is szoktunk régebb haonlót készíteni, pirítósra kenve ettük, isteni finom volt:)

    VálaszTörlés
  5. Főtt krumplival még én sem készítettem, de biztosan nagyon finom így is! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...