2014. november 5., szerda

Karfiolos csorba

   
Nem én vagyok az egyedüli háziasszony, aki főzi ezt  finom levest. Kedvelem,  mert amellett hogy húsmentes tele van vitaminnal. Ilyenkor ősszel, amikor tele van a kamránk friss zöldségekkel gyakran készítem.
   Hozzávalók: 1 hagyma, 4 sárgarépa, 2 peszternák, 3 krumpli, 1 fej (500 g-os) karfiol, 1 csokor petrezselyemzöld. Még: 2 evk. liszt, 1 vegetakocka, 2 evk. olaj, 1 tojássárga, 100 ml tejföl, citromlé, só.
A sárgarépát meg a peszternákot megtakarítjuk, megmossuk és tetszés szerint feldaraboljuk. 
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A krumplit meg a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
A feldarabolt sárgarépát meg a peszternákot kevés olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát meg a vegetakockát. 10-15 perc elteltével hozzáadjuk a kockára  vágott burgonyát meg a petrezselyemzöldet, sózzuk. Amikor a burgonya majdnem puha, hozzáadjuk a leveshez a lisztes eresztéket.
A végén pedig  a karfiolt tesszük a levesbe, ami nagyon gyorsan megpuhul. Tűzről levéve a levest,  tejfölös tojássárgával behabarjuk. Ha savanykásabbra szeretnénk pár csepp cirtomlével ízesítjük.

4 megjegyzés:

  1. De érdekes, itt is megmutatkozik, hogy ahány ház, annyi szokás. Én egyszerre szoktam beletenni mindent a levesbe (a krumpli kivételével, mert azt nem szoktam a karfiollevesbe tenni), és egyszerre fő meg minden. Sokszor azt tapasztalom, hogy a karfiolnak több idő kell, mint a többi zöldségnek. Nem tudom ennek mi lehet az oka.

    VálaszTörlés
  2. Mária drága! A mi kertünkben termett karfiol annyira friss és zsenge, hogy szinte percek alatt megfő. Ha veszel a piacról vagy üzletből, amikor kettévágod, azaz szétszeded, ha könnyen törik morzsolódik akkor friss. Ha már meg kell hámozni akkor tényleg több ideig kell főzni.

    VálaszTörlés
  3. Sejtettem, hogy a frissesség (illetve annak hiánya) lehet a különbség oka :)

    VálaszTörlés
  4. Imádnám, szeretem az ilyen tartalmas leveseket. A karfiolhoz nálam mindig petrezselymes -vajas nokedli dukál, krumplival még nem főztem emlékeim szerint. De ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...