2014. november 21., péntek

Tormás leves(második verzió)

Nézem   fb-on a levesek fotóit, hát nagyon szörnyülködöm. Mindenki túl akar tenni  másokon és úgy megpakolja azt a tányért hússal meg zöldséggel, hogy a lé szinte nem is látszik. Sokszor inkább főzeléknek néz ki nem is levesnek. A magyar ember nagy leveses,  sok levet, folyadékot fogyaszt. Hát akkor hagyjuk a levest levesnek, mert úgy is követi azt a főfogás, ami szintén jó tartalmas, aztán rögtön jön az elmaradhatatlan desszert. A tegnap főztem egy nagyon finom tormás levest. Már van egy fenn a blogon, de ez egy gyorsabb, úgymond letisztult változat.
Hozzávalók: főtt sonka, füstölt szalonna, füstölt kolbász, torma, rizs, liszt, joghurt, vegetakocka, 1 hagyma,  só, bors, fűszerpaprika.
Egy nagyon kevés szalonnát(egy ujjnyit), felkockázunk és sülni tesszük. Azonnal rátesszük a felvágott főtt sonkát és elkezdjük pirítgatni. Amikor már  szalonna pörccé változott,  meg a sonka is egy picit megpirult meghintjük liszttel(2 evk.), jól elkavarjuk amíg egy nagyon világos rántást kapunk. Megszórjuk fűszerpaprikával, felöntjük kb másfél liter vízzel. Ha már kezd főni, hozzáadjuk a reszelt tormát, a vegetakockát, a hagymát, a feldarabolt füstölt kolbászt és 3-4 evk. rizst. Sózzuk borsozzuk, majd ha a rizs már puha, a joghurtot is hozzákavarjuk és azonnal tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Juci! Tulajdonképpen igazad van. De! Az utóbbi időben én már csak 1 (EGY!) fogást eszem. Amennyiben leves van az asztalomon, akkor már nem jön utána főétel, így nálam a leves ilyenkor a főétel, ezért annak tartalmasnak kell lennie.

    Egyébként a levesed nagyon érdekes, még sohasem ettem tormalevest. Nem gonoszkodni akarok, de igencsak tartalmas!

    VálaszTörlés
  3. Taartalmasnk tartalmas de van bőven lé is...
    Igazad van Endre, az ember egy bizonyos kor után már nem fogyaszt olyan nagy mennyiséget mint pl. egy középkorú.Anyukám is délben megeszi a levest és csak délután ötkor főételt. A férjem és a gyerekek igénylik, sőt kikövetelik a 3 fogást. A nyáron amikor átépítettük a konyhát és nem tudtam meleg ételt főzni, kitört a forradalom. Minden harmadik nap vendéglőben ebédeltünk, mert hiányzott a leves.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Fiatal koromban egy üzleti vacsora alkalmával az aperitif után jött az előétel, hozzá sör, majd a leves, ezt követte a főétel bor kíséretében, majd a desszert, amit cognac, vagy irish coffé kortyolgatásával tettünk magunkévá. S hogy méltóan fejezzük be, sajtot és gyümölcsöt csipegettünk. Ma ott halnék meg az asztalnál, ha ezt mind végig kellene enni és inni.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...