2016. november 26., szombat

Köttes kifli (új recept)

A héten a háziorvosomnál jártam és ott a váróteremben a többi beteggel beszélgetvén, megint egy jó(kihangsúlyozóm:JÓ) receptnek lettem a gazdája, amit aztán a hétvégén ki is próbáltam igen nagy sikerrel. Piroska néni drága, a jó Isten tartsa meg sokáig erőben, egészségben és mégegyszer nagyon szépen köszönöm a receptet!
Köttes kifli
Hozzávalók 48 dr-hoz: 600 g nullás liszt, 25 g friss élesztő, 4 evk. cukor, 1 kisk. só, 1 egész tojás, 100 ml olaj, 200 ml langyos tej, 100 ml ásványvíz. Még: 1 tojás, pár evk. cukor meg víz a lekenéshez.
A friss élesztőt 1 evk. cukorral elkavarjuk, hozzátöltünk 100 ml langyos tejet, megszórjuk 2 evk. liszttel és hagyjuk hogy megmozduljon.
Addig átszitáljuk a lisztet, a dagasztógápbe mérjük, aztán rendre hozzáadjuk a többi hozzávalót: a felfuttatott élesztőt, az olajat és egy edényből az összevegyített tojást, cukrot, sót,  tejet és ásványvizet. Egy jó rugalmas tésztát gyúrunk, amit 45 percig langyos helyen kelesztünk. 
Ha megkelt a tésztánk 6 részre osztjuk, mindegyik gömböt még átgyúrjuk, majd kör alakúra serítjük, 8 részre vágjuk és tetszés szerint töltjük.
 Mindegyiket kifli alakúra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, felvert tojással lekenjük és már tehetjük is az előmelegített sütőbe sülni.
Ha megsültek, még forrón cukros vízzel lekenjük őket, ugyanúgy mint ahogy a kalácsokat szoktuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...