2025. június 8., vasárnap

Paradicsomos krumpligombóc leves

Most egy finom tavaszias levest hoztam. Markáns illatát a levesnek a lestyán adta... Került bele egy jó nagy csokorral , de még a gombócba is kavartam jócskán. Hozzávalók: egy jó darab kájzer, sárgarépa, zeller, hagyma, paradicsompüré, friss lestyán, só, cukor, kevés olaj. A krumpligombóchoz: 3 dr főtt krumpli, 1 tojás, liszt, apróra vágott lestyán, só. Először megfőzzük a krumplit, kihűtjük. Megtörjük, sózzuk hozzáadjuk a felvert tojást és pár evk. lisztet meg az apróra vágott lestyánt. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, vagy kiskanállal a levesbe szaggatjuk. A kájzert feldaraboljuk, kevés olajon megpirítjuk, rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, megdinszteljük, megszórjuk 2 evk. liszttel, felöntjük vizzel és főni hagyjuk. Miközben fő a leves beízesítjük:sózzuk, megszórjuk apróra vágott lestyánnal, hozzáadjuk a paradicsompürét és ha már a zöldségek megpuhultak beleszaggatjuk a gombócokat is. Pici cukrot adunk hozzá és jól összefőzzük. Igazán finom, tartalmas leves.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet. Egy kérdésem volna mi a kájzer ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Császárszalonna sertéshúsból azaz hasaalja .Örülök, hogy tetszett a leves Éva drága!

      Törlés
    2. Juci köszönöm érdekes nem ismertem ezt az elnevezést de szalonnára gondoltam. Bár lestyánom nincs de szeretem a zeller zöldjével is a leveseket egyszer kipróbálom .

      Törlés
    3. A paradicsom leves kötelező fűszere a zeller levél , de a lestyán is megteszi. Többnyire csorbákhoz szoktam használni.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...