2025. június 8., vasárnap
Paradicsomos krumpligombóc leves
Most egy finom tavaszias levest hoztam. Markáns illatát a levesnek a lestyán adta... Került bele egy jó nagy csokorral , de még a gombócba is kavartam jócskán.
Hozzávalók: egy jó darab kájzer, sárgarépa, zeller, hagyma, paradicsompüré, friss lestyán, só, cukor, kevés olaj.
A krumpligombóchoz: 3 dr főtt krumpli, 1 tojás, liszt, apróra vágott lestyán, só.
Először megfőzzük a krumplit, kihűtjük. Megtörjük, sózzuk hozzáadjuk a felvert tojást és pár evk. lisztet meg az apróra vágott lestyánt.
Vizes kézzel kis gombócokat formálunk, vagy kiskanállal a levesbe szaggatjuk.
A kájzert feldaraboljuk, kevés olajon megpirítjuk, rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, megdinszteljük, megszórjuk 2 evk. liszttel, felöntjük vizzel és főni hagyjuk. Miközben fő a leves beízesítjük:sózzuk, megszórjuk apróra vágott lestyánnal, hozzáadjuk a paradicsompürét és ha már a zöldségek megpuhultak beleszaggatjuk a gombócokat is. Pici cukrot adunk hozzá és jól összefőzzük.
Igazán finom, tartalmas leves.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszta és finom lehet. Egy kérdésem volna mi a kájzer ?
VálaszTörlésCsászárszalonna sertéshúsból azaz hasaalja .Örülök, hogy tetszett a leves Éva drága!
TörlésJuci köszönöm érdekes nem ismertem ezt az elnevezést de szalonnára gondoltam. Bár lestyánom nincs de szeretem a zeller zöldjével is a leveseket egyszer kipróbálom .
TörlésA paradicsom leves kötelező fűszere a zeller levél , de a lestyán is megteszi. Többnyire csorbákhoz szoktam használni.
Törlés