2014. január 1., szerda

Újévi kürtőskalács


     Tudom, hogy az igazi kürtőst kint a szabadban, parázson sütik. De mi van, ha az ember fia télen rendeli meg és a ház asszonya nem szeretne kint fagyoskodni, akkor megsüti a sütőben. Igen, igen, jól olvastátok. A képen látható gyönyörű kürtőskalácsokat sütőben sütöttük szilveszter napján. Meg szoktam gyűjteni a papírtőrlőktől a kemény papírkorongokat,  méretre faragom (hogy a tepsibe férjenek), 8 darabot. Alufóliával bevonom, kevés olajjal lekenem és jöhet rá a tészta. Aztán, hogy ne érjenek le a tepsi aljára a kész tésztás korongokat egyenként egy-egy fapálcikára (a nyársak sütésénél szoktunk használi ilyeneket) húzom és úgy teszem be a tepsibe. 4 kürtős fér el egy tepsibe és 15-20 perc alatt sülnek meg.
       Kürtőskalács
    Hozzávalók: 500 g finom liszt, 20 g friss élesztő, 4 evk. cukor, 2 tojássárga, 50 g olvasztott vaj, 1 kisk. só, 300 ml langyos tej. Még: 250 g darált dió, 200 g cukor, 2 tojásfehér.
   A fenti hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, 30 percig kelni hagyjuk. Addig előkészítjük a papírkorongokat, pálcikákat, diót, a tojasfehérjéket habbá verjük, előmelegítjük a sütőt.
    A kelttésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk, ujjnyi csíkokra vágjuk, a korongokra feltekerjük, megkenjük felvert tojásfehérjével, majd diós cukorba forgatjuk. A korongokat pálcákra húzzuk, tepsibe, majd sütőbe tesszük sülni.

4 megjegyzés:

  1. Bizony nagyon szépek, sütőben készítve is finom lehet, jól jönne most egy szelettel:)

    VálaszTörlés
  2. Micsoda finomságot sütöttél Újévre, nagyon guszta! :) Boldog Új Évet! :)

    VálaszTörlés
  3. Csodás!!!!! :) nagyon szeretem a kürtőskalácsot,de eddig csak készen vettem :)

    VálaszTörlés
  4. Szépek lettek! Én is sütőben sütöttem, de legalább házilag készült és bőven jutott mindenkinek belőle :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...