2010. május 30., vasárnap
Töltött káposzta édeskáposztából
Ez is egy nagyon finom tavaszi étel. Elkészítése elég egyszerű, kezdő háziasszonyoknak sem okoz problémát, mert ennél a receptnél nincs mit elrontani.
Hozzávalók: 2 fej közepes friss káposzta, 1 kg darált hús, 15 dkg füstölt szalonna, 5 evk. rizs, 1 hagyma, 1 dl olaj, 2 erőleveskocka, 500 ml paradicsomlé, só, bors, kapor, csombor, tejföl.
A káposztákból kivágjuk a torzsát és forró vízben 2-3 percig abáljuk. Egy villa segítségével kiemeljük a káposztafejeket és lefejtjük a külső leveleket. Hűlni hagyjuk.
Addig elkészítjük a tölteléket. A hagyma felét egy pici olajon megdinszteljük, piros paprikázzuk és hagyjuk kihűlni. A darálthúshoz adjuk a megmosott rizset, a dinsztelt hagymát, apróra vágott kaprot és csombordot, sózzuk, borsózzuk. Miután jól összedolgoztuk betöltjük a levelekbe. Én egy jó evőkanálnyit teszek, így 22 darab töltike szokott lenni. A megmaradt káposztát és hagymát csíkokra vágjuk.
Egy széles lábosba olajat öntünk, amire elterítjük a megvágott káposzta és hagyma felét, a kakastaréjos füstölt szalonnát, az apróra vágott kaprot és csombordot, és erre ráhelyezzük a töltikéket körbe-körbe. A végén jön rá a maradék vágott káposzta.
A leveskockákat a maradt 1l abált vízben felforraljuk és a káposztára öntjük, a 2 maradék abált káposzta levéllel beborítjuk. Lefedjük. Lassú tűzön 1 órán át főzzük.
Mielőtt levennénk a tűzről felöntjük paradicsomlével és 10 percig összerotyogtassuk. Tejföllel tálaljuk.
2010. május 27., csütörtök
Tehéntúrós gombóc, másképpen
Egy kedves rokonomtól származik a recept, Piri nénitől. Egyszer főzés közben látogatott meg. Éppen gombócokat készítettem aznap ebédre, tehéntúróból. Végig nézte, hogy szorgoskodom, töröm a túrót, teszem a tojásokat, stb és a végén elmonta ezt az igazán könnyű receptet, és azóta előszeretettel készítem.
Hozzávalók: aludttej, búzadara, prézli, olaj, cukor.
Ha a főtelen házi tejet letesszük megalunni 24 órát, egy finom savanykás aludttejet kapunk. Ezt feltesszük főni, folytonosan kavarjuk egy habverővel és közben kanalanként hozzáadjuk a búzadarát. Keményebbre hagyjuk a masszát, hogy tudjuk majd kiszaggatni.
Jó 10 percet hagyjuk pihenni, addig megpiritjuk olajban a prézlit. Egy kisebb merengető kanállal formás gombóckákat szaggatunk ki és beleforgatjuk a forró prézlibe.
Tálaláskor megszórjuk vaníliás cukorral, íze megtévesztésig hasonlít az eredeti tehéntúrós gombóchoz. 4 személynek 1l tejből szoktam készíteni. Nagyon finom. Érdemes kipróbálni.
2010. május 24., hétfő
Lestyános húsgombóc leves
Tavasszal, ha megjelenik a lestyán gyakran készítem ezt a levest. Nagyon szeretem e növényt ízéért, erős illatáért, s ha apróra vágva beleteszem a levesbe, egy finom aromát kölcsönöz az ételnek.
Hozzávalók: egy jó csokor lestyán, 250 g örölthús, murok, zeller, petrezselyem gyökér, 2 evk. rizs, 2 tojás, 1 evk. liszt, 2 evk. olaj, 1 hagyma, só, bors, citromsó, tejföl.
A zöldségeket megtisztítjuk, megreszeljük és 2 evk. olajon megdinszteljük, felöntjük vízzel. A hagymát egészbe szoktam belefőzni a levesbe. Amíg forr, elkészítjük a gombócokat. A húst összevegyítjük a rizzsel, a tojással, apróra vágott lestyánnal.
Sózzuk, borsózzuk, kis gombócokat formázunk, aztán óvatosan betesszük a levesbe. Gazdagon meghintjük apróra vágott lestyánnal, sózzuk, majd feleresszük 1 evk. liszttel.
Ha megfőttek a húsgombóckák, citromsóval savanyítjuk a levest, majd a végén tojássárgával és tejföllel behabarjuk.
2010. május 21., péntek
Epres torta, szülinapra !
Tegnap, május 21, nagy ünnep volt a családban. A fiúnk, Levente 20. életévét töltötte be. Egész héten készülődtünk e nagy napra. Vásárolni voltunk, menüt írtunk, minden meg volt, csak a torta maradt hátra. Órákig keresgéltem a neten, melyik legyen, ne legyen nagyon komplikált az elkészítése, szép is legyen, mutatós és finom. A végén egy román blogon ráakadtam erre az epres tortára. Bevallom egy kissé módosítottam rajta.
No, de lássuk a hozzávalókat!
Először a torta lapokhoz a hozzávalók:
6 tojás
12 ev.kanál cukor
10 ev.kanál finom liszt
4 ev. kanál olaj
1 sütőpor
2 ev.kanál kakaó
Két lapot sütünk. 3 tojássárgát 6 kanál cukorral és 3 kanál vízzel habosra kavarunk, hozzáadjuk az 5 kanál lisztet, az 1 kanál kakaót meg a fél csomag sütőport. A végén hozzákavarjuk a 3 felvert tojásfehérjét. A megsült lapokat még melegen felcsavarjuk és hülni hagyjuk.
Míg hülnek a lapok, addig elkészítsük a 2 krémet. Az elsővel megtöltjük a tortát, a második krémmel bevonjuk és díszítjük.
Az első krémhez szükségünk van :
1 kg eperre
6 tojásra
500 ml tejszínre
250 ml tejre
150 g cukorra
20 g zselatinra
A 6 tojássárgát a 150 g cukorral és a negyed liter tejjel vízgőz felett megfőzzük amíg pudingszerű lesz. Hagyjuk kihülni. Addig felverjük a tejszínt, a 6 tojásfehért, és beáztatjuk a zselatint 2 kanál vízbe. Ha kihült a krém hozzáadjuk a tejszínt, a tojásfehérjéket és a zselatint. Betesszük 30 percre a fagyasztóba.
Addig megmossuk és felszeleteljük az epret. Kb. 6 epret meghagyunk a torta díszítésére.
Elővesszük a lapokat, kigöngyöljük és hosszába kettévágjuk őket. Megkenjük krémmel és kirakjuk eperrel.
Egy tiszta lábost kibélelünk celofánnal és behelyezzük az első megkent, felcsavart szeletet, aztán melléje a másodikat, harmadikat, körbe-körbe, vigyázva, hogy a torta kerek maradjon.
Ha kész, megint betesszük a fagyasztóba addig amíg elkészítjük a zselatint a torta tetejére, és habbá verjük a negyed liter tejszínt. Tetszés szerint díszítjük.
Nagy sikere volt, a torta igazán finom lett, nem túl édes, pont olyan lett amilyennek elképzeltem.
Meg kell köszönjem az én kis titkárnőmnek a segítségét, aki végig segített az elkészítésben, fotózásban és nem utolsó sorban a gasztróblogom szerkesztésében. Nagyon sokat tanulok tőle informatikából, büszke vagyok rá, jeles tanuló, az összes félévi dolgozata 10-es lett.
Isten Éltessen sokáig Levente !
Kell ennél nagyobb boldogság egy szülőnek?
2010. május 19., szerda
Egyszerű desszert !!
Gondolom minden háztartásban megtörténik, hogy megmarad egy kis kalács. Egy fél, esetleg egy negyed és már nem olyan jó, mint frissen. Sajnálom, eldobni nem szeretném, ilyenkor készítem e finomságot. Elkészítése nagyon egyszerű.
Hozzávalók: egy pár szelet kalács, kekszvágó figurák, 1-2 tojás, egy kis cukor, 4 kanál kókuszreszelék vagy dió, olaj a sütéshez.
Különböző formákat (csillag, kör, háromszög, stb.) vágunk ki a kalácsból a kekszvágó segítségével, aztán tojásba mártjuk és olajban kisütjük. Miután megsültek, kivesszük egy papírszalvettára, majd kókuszreszelékbe vagy örölt dióba forgatjuk. Ha nem elég édes cukorral is megszórhatjuk.
2010. május 17., hétfő
Hagymás szelet
A tegnapi ebédtől megmaradt hagymás szeletkék mellé készítettem ma egy finom murkos rizset. De lássuk, hogy készítem én a hagymás szeletet. Ha disznóhúst veszek mindig a sovány, zsír nélkülit választom, ami szépen szeletelhető. Szükségem van, tehát 1 kg húsra, 4 közepes hagymára, 3 cikk fokhagymára, 1 dl olajra, házi vegetára, borsra, piros paprikára. Az én házi vegetám nyers, piros, ledarált paprikából áll, amit csak sóval teszek el, semmi más tartósítószer nélkül. Na, de lássunk hozzá! A húst megmossuk, szeletekre vágjuk és forró olajban elősütjük. Kivesszük egy tálra. A maradék olajban az apróra vágott hagymát egy picit megfonnyasztjuk, beleteszünk 2 kiskanál örölt paprikát és erre visszahelyezzük a húsikat és a 3 cikk fokhagymát. Megborsózzuk, piros paprikázzuk és felöntjük egy kis vízzel, készre pároljuk.
Rizset gyakran készítek köretnek. Ez esetben elfelejtettem belefőzni a murkot, így a virágocskákat külön olajon megpirítottam, egy kis víz hozzáadásával készre pároltam.
Szeretteimnek nagyon ízlett!
2010. május 13., csütörtök
Fonott kürtösök
Ma ünnep. Áldozócsütörtök. Valami finomat kellene sütni. Ezekre a csavart kürtösökre esett a választásom. Saját recept szerint készült. Akkor lássuk a hozzávalókat:
50 g élesztő
4 ev. cukor
1 és fél kisk. só
6 dl tej
120 ml olaj
1 egész tojás
4 tojássárga
1 vanília
800 g finom liszt
porcukor a forgatáshoz
Először kikavarom az élesztőt 2 kanál cukorral. Meghintem 2 kanál liszttel, majd felöntöm langyos tejjel. Hagyom, hogy dolgozzon. Amíg pihenek, addig átszitálom a lisztet, a maradék tejhez vegyítem a cukrot, a vaníliát és a 2 tojássárgát. Közben figyelem, ne szaladjon ki az élesztős massza. Ráöntöm a kimért lisztre. Bekapcsolom a kézi dagasztó gépem,és kb 20 percig hólyagosra dolgozom ki a tésztát, persze hozzáadva rendre az olajat, a sót és az egész tojást. Egy kissé keményebb tészta kell hogy legyen.
Letakarom és kelni hagyom.
1 órát hagyom csak, mert amíg kivágom, ujjnyi rudacskákra sodrom, majd összefonom időbe telik és addig még kelnek. Tovább már könnyű. Forró, bő olajban kisütöm és miután egy kicsit hülni hagyom vaníliás porcukorba forgatom.
2010. május 10., hétfő
Szezámmagos csirkemell
Gyakran készítem, mert a kislányom imádja. Szószok mellé krumlipürével feltétnek kitünő.
Nagyon szeretjük a gyümölcs szószokat, ez esetben meggy szószra esett a választásom.
Befőttet bontottam, 2 kanál olajban egy kis kanál apróra vágott zöld petrezselymet 1 percig dinszteltem, meghintettem 1 kanál liszttel és ráöntöttem a befőttet levével együtt. Sóztam. A húst alaposan megmostam, felszeleteltem, gyöngéden kikloffoltam, sóztam, borsóztam, aztán beleforgattam lisztbe, tojásba és a végén szezámmagos prézlibe. Ez így hármasban egy csodálatos ízkavalkád.
2010. május 6., csütörtök
Ordás kapros vékony palacsinta
Ilyenkor tavasszal szoktam készíteni, amikor megjelenik az orda a piacon. Vékony palacsintákat készítünk a szokásos recept szerint, amiket aztán megtöltünk a következő krémmel: 500 g ordát összekeverünk 2 tojássárgával, 8 kanál porcukorral, 2 vaniliaporral, a 2 felvert tojásfehérjével, és egy kanál apróra vágott friss kaporral.
Ez az adag 10 palacsinta megtöltésére elég.
2010. május 4., kedd
Cakompakk leves
Ez egy finom paradicsom leves.
Hozzávalók: füstölt oldalas, murok, peszternák, paprika, krumpli, egy kis fej hagyma, petrezselyem zöld, és ami a legfontosabb a köménymag, no meg a paradicsomlé.
A húst feldaraboljuk és főni tesszük.A murkot, peszternákot, paprikát kis batonokra vágjuk, a hagymát egészbe hagyjuk, a krumplit kockákra daraboljuk. Mielőtt készre főne a hús, betesszük a zöldségeket is a levesbe. Ne feledkezzünk meg a csipet köménymagról, mivel ez adja a leves aromáját. Ízesítjük sóval, cukorral, felöntjük paradicsomlével, majd a végén megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
2010. május 1., szombat
Rebarbarás tészta
Ha már a rebarbaránál tartunk, íme egy könnyen elkészíthető rebarbarás tészta.
Hozzávalók: 6 tojássárga
250 g margarin
1 dobozka tejföl
250 g porcukor
1 sütőpor
500 g liszt
Ezekből egy lágyabb masszát keverünk.Meghintjük egy kevés grizzel,majd kirakjuk rebarbara karikákkal.
Betesszük sülni. Míg sül, a 6 tojásfehérjét 300 g cukorral kemény habbá verjük és a majdnem megsült tésztára kenjük.Addig hagyjuk amíg a teteje megpirul.
Rebarbara kompót
A rebarbara kompót elkészítése nagyon egyszerű. A rebarbara szárakat meghántjuk, megmossuk, 2 cm-es darabkákra vágjuk, és feltesszük egy kevés vízzel, cukorral főni. Vigyázat! 3 percnél tovább ne hagyjuk, mert szétfő. Citromot, szegfűszeget is tehetünk bele, kinek-kinek ízlése szerint. Nagyon finom!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)