2013. december 30., hétfő

Narancsos Pavlova


      Rengeteg fotót sikerült készítenem ezalatt a két hét alatt, amíg igazoltan hiányoztam. A legutolsóval kezdeném: a narancsos Pavlovával. Gondolom nincs az a háziasszony, aki legalább egyszer ne sütött volna óriás habcsókot, mert a Pavlova az, magyarul lefordítva. Csak aztán a tetejét bekenjük tejszínhabbal és tetszés szerint, valamilyen gyümölcsöt szórunk rá. Most én  mézes, fahéjas narancsszeletekkel tálaltam, mit mondhatok, mennyei volt...
       Pavlova
    Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 230 g porcukor, 2 tasak vaníliacukor, 1 evk. pudingpor, 1 evk. ecet.
    A tojásfehérjéket a két fajta cukorral kemény habbá verjük, cseppenként hozzáadjuk az ecetet, majd a pudingport is. Sütőpapírral bélelt tepsibe símítjuk, kör alakúra formálva. Előmelegített 120 fokos sütőben inkább szárítjuk, mint sütjük (60 percig).
     Tetejére 200 ml tejszínhabot kenünk és mézes fahéjas naranccsal díszítjük.
       Mézes fahéjas narancs
    Hozzávalók: 2 narancs + 1 narancs leve, 2 evk. méz, 1/2 kisk. fahéj.
     Egy narancsnak a levét kiszorítjuk, a mézet feloldjuk benne, fahéjjal ízesítjük. A másik két narancsot megpucoljuk, karikákra szeljük, majd az előbb elkészített mézes,  fahéjas lébe mártjuk. Ezekkel a "pácolt" narancsszeletkékkel díszítjük ki a tortát.
    Ezzel a finom desszerttel zárom a 2013-as évet. 
Minden kedves olvasómnak, bloggertársamnak egészségben gazdag, békés,  boldog új évet kívánok!!!

2013. december 15., vasárnap

Hamis túrós szelet


     Ezt a receptet a fb-on találtam, csak egy picit változtattam rajta. A süti díszítését a lányomnak köszönhetem, amiért a fiúktól nagy szakmai elismerést kapott.
       Hozzávalók: 4 tojássárga, 100 g cukor, 125 g margarin, 300 g liszt, 1/2 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja, pici só. Ezekből a hozzávalókból egy rugalmas tésztát gyúrunk, felhasználásig jégszekrényben pihentetjük (30 perc).
       Krém: 500 ml tej, 8 evk. cukor, 2 tasak vaníliaízű pudingpor. Még 4 tojásfehérje és 2 evk. tejföl.
      A fenti hozzávalókból pudingot főzünk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd a tejföllel együtt, óvatosan a már langyosra hűlt pudinghoz kavarjuk.
       Linzer tésztánkat jégszegrényből kivesszük, mégegyszer átgyúrjuk, félcentis lappá nyújtjuk,  majd tésztás kíszúróval, tetszés szerint, 15 darab virágot, szívet, csillagot vágunk. A megmaradt tésztát újra kinyújtjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe símítjuk. Erre töltjük az előbb elkészített krémet, majd tetejét a kiszúrt tésztaformákkal díszítjük. Előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Tálaláskor a süteményt porcukorral hintjük be.

2013. december 11., szerda

Túró fánk

 Az idén Mikulás bácsi bejelentette, ha nem készítek túrós fánkot, nem jön  többet hozzánk.  Szerencsére most már tudom honnan kell beszereznem a friss tehéntúrót(a LDL-ből). Olyan finom fánkocskákat sütöttünk a lányommal, hogy sütés után még forrón elkapkodták a háziak és szegény Mikulásnak alig jutott belőle.
Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 200 g cukor, 6 tojás, 4 tasak vaníliapor, 500 g liszt, 2 tasak sütőpor, kevés só.
A túrót áttörjük. Egy nagyobb tálban a kétféle cukrot a tojássárgákkal meg a túróval habosra kavarjuk, egy kevés sót adunk hozzá, majd szép rendre hozzáadjuk  a sütőporos lisztet és a tojások habját felváltva.
Vizes kézzel apró gombócokat formálunk és bő, forró olajban megsütjük. Hogy mivel tálaljuk? Olvasztott csokival, pudinggal, ízzel, porcukorral, kinek- kinek ízlése szerint...

2013. december 2., hétfő

Klementinnel töltött rolád

 Ezt a sütit is megálmodtam. Szombat reggel arra ébredtem, hogy én ezen a napon roládot kell készítsek. Nem is akármilyent, klemenntinnel töltve.
Kakaós piskótalap
Hozzávalók: (4 tojássárga+ 4 evk. cukor+ 2 evk. víz+2 evk. olaj) + (2 evk. liszt+2 evk. kakaó+ 1/2 tasak sütőpor)+ (4 tojásfehér habja).
A fenti hozzávalókból barna piskótalapot sütünk a szokásos módon. Még melegen feltekerjük, hűlni hagyjuk.
Krém amivel betöltjük
Hozzávalók: 1 tasak hidegen kötő  vaníliás pudingpor, 250 ml hideg tej. Még 6 darab egész klementin.
A piskótalapot megkenjük a krémmel, rásorakoztatjuk a klementineket, majd szép óvatosan újra feltekerjük.
Tetejét tejszínhabbal díszítjük (150 ml ).Azonnal fogyasztjuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...