2024. június 29., szombat
Mogyorókrémes sárgabarackos torta
Kislányom szülinapjára készült ez a torta. Megint több receptből állítottam
össze, családom véleménye szerint nagy sikerrel. Először sütöttem egy barackos
zaftos lapot, egy 24 cm-es átmérőjű tortaformában. A sárgarépás torta mintájára
itt friss nyers barackpürét használtam. Barackot a krémbe is tettem , tetejére
pedig egy fehércsokis ganache krém került. Hozzávalók: 4 tojás, 130 g cukor, 80
ml olaj, 500 g barackpüré, 1 tasak sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 260 g liszt.
A krémhez: 2 tasak hidegenkötő vanilíaízű pudingpor,500 ml hideg tej, 4 evk.
cukor(ízlés szerint), 2 evk. cukor és sómentes mogyorókrém, 300 g barack
(héjastól). Tetejére: 100 ml tejszín, 200 g fehércsokoládé. A barackpüréhez az
érett barackokat megmossuk, a magokat eltávolítjuk és mindegyiket meghámozzuk,
villával szétnyomkodjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a fele
cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk a pürét, az olajat meg a citromhéjat.
A tojásfehérjékből a maradék cukorral kemény habot verünk. A liszthez szitáljuk
a sütőport is, majd a habbal felváltva adagoljuk a barackos masszához , ügyelve
hogy a hab nagyon össze ne törjön. Tortaformába simítjuk, előmelegített 180
fokos sütőbe toljuk. A kihűlt lapot kettévágjuk. A krémhez a barackot héjastól
feldaraboljuk. A hideg tejben feloldjuk a cukrot hozzáadjuk a pudingport és
kemény habot verünk. Hozzáadjuk a mogyorókrémet meg a feldarabolt barackot .
Betöltjük a tortánkat és hozzáfogunk a glazúr készítéséhez. A fehér csokit
feltördeljük és a felmelegített tejszínben felolvasztjuk. Kihabosítjuk ,
lehűtjük, amíg folyós a tortára merjük. A tortát jégszekrényben pihentetjük,
csak másnap díszítjük. Isten éltessen sokáig drága kincsünk!
2024. június 16., vasárnap
Cseresznyés pudingos süti
Az idén kedves unokanővérem nagyon sok finom cseresznyét hozott faluról.
Istenem, milyen finomak voltak: édesek, ropogósak. Ezúttal is nagyon szépen
köszönöm neki, igyekszem meghálálni jóságát. Most egy finom sütit készítettem,
ízlett is mindenkinek. Hozzávalók: 500 g liszt, 250 g sütő margarin, 3 tojás,
200 g cukor, 1 tasak sütőpor, pici só. Még: 2 tasak vaníliaízű pudingpor, 500 ml
tej, 200 ml tejföl, 10 evk. cukor, cseresznye. A margarint a lisztben
elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport meg a sót. A tojásokat meg a cukrot jól
elkeverjük a lisztre töltjük és összegyúrjuk. Kettéoszjuk , felhasználásig
fagyasztóban pihentetjük. A cukrot a tejben feloldjuk, hozzáadjuk a pudingport,
megfőzzük, kihűtjük. Ha kihűlt hozzákeverjuk a tejfölt is. A cseresznyét
megmossuk, kimagozzuk. A fél adag tésztából lapot nyújtunk és egy tepsi aljára
tesszük. Erre simítjük a pudingos krémet. Megszórjuk bőven kimagozott
cseresznyével, majd a tészta másik felét ráreszeljük. Előmelegített 180 fokos
sütőben készre sütjük.
Zabpelyhes energiaszelet
Találtam egy jó kis energiaszelet receptet.Figyelem! Nem kell sütni és gyorsan
elkészül. Hozzávalók: 200 g vaj, 250 g zabpehely, 4 evk. cukor(ízlés szerint), 4
evk. mazsola, 200 g keserű csoki, 2 evk. tört pisztácia. A felhevített vajban
pici só hozzáadásával a zabpelyhet megpirítjuk. Ha langyosra hűlt hozzáadjuk a
mazsolát. Egy magas falú tálat sütőpapírral kibélelünk. Felét a zabpehelynek az
aljára simítjuk. Erre jön az olvasztott csoki. Megszórjuk tört pisztáciával,
befedjük a maradék zabpehellyel. Egy pohár segítségével jól megnyomkodjuk, majd
jöhet az olvasztott csoki megint meg a pisztácia. Fogyasztás előtt egy órát
hűtőszekrényben pihentetjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)