Hozzávalók: 500 g disznóhús, 2 hagyma, olaj, só, bors, pirospaprika és őrölt paprikakrém, 1 kg friss káposzta, paradicsomlé, esetleg cherry paradicsom, kapor, csombor.
Először a pörkölt elkészítéséhez fogunk hozzá, a szokásos módon. Míg fő a hús, addig a káposztát legyaluljuk, enyhén besózzuk, majd állni hagyjuk. Amikor majdnem kész lett a pörkölt, hozzáadjuk a levétől kicsavart káposztát, ízesítjük apróra vágott kaporral meg csomborral (szárított is lehet), felöntjük kevés paradicsomlével és készre főzzük.
Mint írtam, kis apró paradicsomokat is tehetünk bele, de ez elhagyható. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.
Nagyon finomnak néz ki és sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint hittem volna. Én még nem főztem ilyesmit, mentettem is!:)
VálaszTörlésKöszönöm a bizalmadat a blogomhoz, én is szívesen jövök majd ide nézelődni, ötletet gyűjteni!:)
Köszönöm, hogy benéztél és hogy tetszik a blogom.
VálaszTörlésNagyon finom lehet!!
VálaszTörlésMarika kedves, nagyon ízlett a családomnak ezután gyakrabban készítem.
TörlésGyakorló szakács és kezdő blogoló vagyok, de azt hiszem máris jó helyre keveredtem :-)
VálaszTörlésGuszta a káposztád, hasonlóképpen készítek én is ilyet, azzal a különbséggel, hogy nem sózóm be előtte a káposztát. Felénk egyszerűen parasztkáposztának hívják.
További sok sikert Neked :-)
Köszönöm kedves szavaid! Téged is visszavárlak.
TörlésNa ezt most csinálom meg ,mert nagyon gusztának tűnik , majd jövök hogy milyen lett :)
VálaszTörlésBiztos izleni fog! Orulok hogy beneztel! Visszavarlaaak!
VálaszTörlésElkészítettem, nagy sikere volt. Egy marék bulgurral dúsítottam.
VálaszTörlésIstenem, mennyire örülök! Köszönöm kedves Éva, hogy benéztél és hogy tetszett a kaja!
TörlésVisszavárlak!!!
Ez így elkészítve egy nagyon finom étel és gyorsan elkészíthető. Valóban tekinthető a székelykáposzta megreformálásának hiszen a savanyú káposztát lecserélted édesre.
VálaszTörlésAzonban bárhogyan készíted el, a Székelyek előtt nem kell szégyenkezned mert nekik aztán semmi közük nincs a “székelykáposztához” !
Nem is szerepel a hagyományos étel repertoárjukban sőt a legtöbben nem is ismerik.
Tényleg csak érdekességképpen írom le az étel eredetét.:
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.[1]
Koszonom a tajekoztatast!
VálaszTörlésJucikám semmiképpen nem kell szégyenkezned emiatt az étel miatt, ugyanis a székelyeknek semmi közük hozzá, itt a hiteles történet a wikipediából: "Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre." Innentől maradt meg ez az étel és ezen a néven !!! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Anikó drága a tájékoztatást! Nagyon sikeres ez a recept a blogon, most néztem meg 14713-en olvasták el.
Törlésibolya vagyok aradrol . az én nászasszonyom csikszeredai és ő nálla ettem édes káposztával nagyon izlett de nem kértem el a recepjét és gondoltam,hogy csak van a neten recept rolla ha megcsináltam megirom,hogy lett e olyan mint a nászasszonyé sziasztok
VálaszTörlésNagyon várom, kíváncsi vagyok ízlett e
VálaszTörlésEgy kis komeny nem artott neki :)
VálaszTörlésOrulok, hogy elkeszitetted es remelhetoleg izlett is... remek otletet adtal, ki is fogom probalni komenyesen is. Bizonyara azzal is finom.
VálaszTörlésKoszonom, hogy beneztel. Boldog Ujesztendot kivanok!